Verkkosivut saavat pian uuden ulkoasun. Lue lisää uudesta yritysbrändistämme täältä.

Audiomarkkinassa

Bauer Median ja Lexofonin yhteistyö edistää äänikloonien käytössä reilun pelin sääntöjä 

1. heinäkuuta 2024

Sini Kervinen, Head of Innovation

Yhteistyö Lexofonin kanssa auttaa kehittämään reilua peliä ääniklooniteknologian ja -liiketoiminnan ympärille.

Johdan Bauer Median yhdeksän maata kattavaa tekoälytyötä, jossa pyrimme löytämään tekoälystä lisäarvoa niin prosesseihin kuin sisältöihinkin. Kuulen työni puolesta paljon ideoita ja innovaatioita siitä, miten tekoälyn avulla voidaan tehdä asioita nopeammin ja paremmin. Kuulen kuitenkin paljon myös huolta ja pelkoja tekoälyääniteknologian epäeettisen käytön ympärillä.

Ääni on osa ihmisen identiteettiä. Mikäli nykyteknologia mahdollistaa sen anastamisen ja käytön ilman korvausta, tarkoittaa tämä pahimmillaan tulojen menettämisen lisäksi myös kasvanutta riskiä väärinkäytöksiin.

Ääni on osa ihmisen identiteettiä.

Teknologian kehitys ei ole pysähtymässä eikä ole järkevää käyttää energiaa sen pysäyttämisyrityksiin. Huomattavasti järkevämpää on sen sijaan keskittyä siihen, miten pystymme vaikuttamaan siihen, että tapahtuva kehitys on eettistä ja eri osapuolille reilua.

Tästä syystä olemme solmineet yhteistyön Lexofonin kanssa ja mukana kehittämässä reilua peliä ääniklooniteknologian ja -liiketoiminnan ympärille. Lexofonin tarkoitus ja ydintehtävä on rakentaa pelisääntöjä uuden teknologiapohjaisen sisältömuodon ympärille ja varmistaa kaikille osapuolille, erityisesti ääntään työksi käyttäville, reilut pelisäännöt. Lexofon on perustanut myös ääninäyttelijöiden liiton, jonka tehtävä on valvoa ääniartistien oikeuksia. 

Kloonatut äänet turvassa

Näiden teknologioiden ja innovaatioiden takana työskentelee useita nerokkaita osaajia, jotta lopputulos olisi laadukasta. Tässä mielessä kehityksen mukana työn määrä ei muutu, se vain muuttaa kohdetta. Kuten on tapahtunut kautta historian. Tarve pysyy, mutta sen tekotapa muuttuu osana teknologista kehitystä.

Tekoälyäänien käyttö nähdään osaltaan myös ympäristötekona, kun ääninäyttelijän ei tarvitse matkustaa mahdollisesti pitkiäkin matkoja nauhoituksiin, esimerkiksi vain muutaman minuutin korjausnauhoitusta varten. Suureen arvoon tässä konseptissa nousee myös käytettävän teknologian tietoturva, jotta kloonatut äänet ovat turvassa väärinkäytöksiltä, ja niiden käytölle on määritetty selkeät rajoitukset sekä ehdot.

Yhteistyömme Lexofonin kanssa on edistyksellistä ja mahdollistaa syntyvien reilun pelin sääntöjen viemistä myös muihin maihin. En ole kuullut vastaavasta innovaatiosta vielä missään muussa markkinassa. Hyvä Suomi! 

Yhteistyö starttaa Tekoälyradiossa 

Lexofonilla on järjestelmässään jo useita tunnettuja ääniartisteja, joiden ääniä on mahdollista ostaa. Pilotoimme tätä mahdollisuutta 1.7. alkaen, kun Tekoälyradiossa aloittaa Lexofonilta hankittu tekoälyjuontaja.

Tekoälyradio on Bauer Median alusta, jolla voimme kokeilla uutta audioteknologiaa ja innovoida yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa. Tekoälyradiossa kaikki sisältö on tekoälylähtöistä aina äänituotannosta uutisankkureihin. Musiikki ei ole tekoälyn tekemää, mutta sitäkin optimoidaan avoimeen dataan perustuvan automaation avulla.

Lähdemme liikkeelle yhdelle äänellä, mutta ajatuksemme on laajentaa tekoälyjuontajakaarti kahteen ääneen pian aloituksen jälkeen. Tulemme tekemään yhteistyötä joustavasti ketteriä toimintatapoja hyödyntäen niin, että saamme yhteistyöstämme mahdollisimman paljon oppeja ja kokemusta jatkoon. Aloitamme kolmiosaisilla juonnoilla, joita voidaan yhdistellä automatisoidun teknologian avulla siten, että niistä muodostuu yli tuhat valmista ja erilaista juontokokonaisuutta. 

Geneerisesti kuukausi toisensa perään suosiotaan kasvattanutta Tekoälyradiota voit kuunnella nettiradiona, mutta 1.7.2024 alkaen sen on kuultavissa myös FM-taajuuksilla Helsingissä (102,00 MHz) ja Tampereella (94,70 MHz). Tekoälyradio muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. 

Onko sinulla yhteistyöideoita, joita haluaisit sparrata kanssamme? Ole yhteydessä sini.kervinen@bauermedia.fi/ p. 0407404177, tai lähetä palautteesi sähköpostitse Bauerille osoitteeseen palaute.innovaatiot@bauermedia.fi.

Sini Kervinen, Head of Innovation

Sini on Bauer Median innovaatiojohtaja ja hänen vastuullaan ovat innovaatioiden lisäksi muun muassa data ja tekoäly. Hän on myös Bauer Median johtoryhmän jäsen. Sini on työskennellyt suurissa mediataloissa johto- ja kehitystehtävissä yli 15 vuoden ajan ja Bauer Medialla hän on ollut vuodesta 2018. Siniä inspiroivat erityisesti hyvä ja kannustava yhteishenki sekä tuloksellisuus ja tehokkuus. Tekemisessä Sini uskoo jatkuvaan oppimiseen ja rohkeaan kokeilukulttuuriin.

Kirjoittajan artikkelit