Verkkosivut saavat pian uuden ulkoasun. Lue lisää uudesta yritysbrändistämme täältä.
Mä osaan! -sarjassa Teemu Potapoff keskustelee Elina Gustafssonin, Jari Sarasvuon ja Palefacen kanssa osaamisen huomaamisesta ja sen näkyväksi tekemisestä. Jaksoissa selviää, miten julkisuudesta tutut henkilöt ovat huomanneet olevansa hyviä joissain asioissa, ja miten he ovat hyödyntäneet tätä tietoa. Mä osaan! -podcastin tavoitteena on herättää kuuntelijoissa halu pohtia omaa osaamistaan ja taitojaan.
Sarja on tehty Osaaminen näkyviin -viikoille yhteistyössä Sitran Osaamisen aika -podcastin kanssa.
Podcast on kuuunneltavissa osoitteessa podplay.fi.
Haastattelija: Teemu Potapoff
Haastateltava: Elina Gustafsson
Äänitteen pituus: 00:34:31
Äänitys alkaa.
Teemu Potapoff (musiikkia taustalla): Mä osaan -sarjassa minä Teemu Potapoff keskustelen vieraideni kanssa osaamisen huomaamisesta ja sen näkyväksi tekemisestä. Keskusteluissa kuulemme, miten meille tutut henkilöt ovat huomanneet olevansa hyviä joissain asioissa, ja miten he ovat käyttäneet hyväksi tätä tietoa. Samalla toivomme herättävämme teissä kuulijoissa halun pohtia oma osaamistanne ja taitojanne. Sarja on tehty yhteistyössä Sitran Osaamisen aika -podcastin kanssa. (Musiikki loppuu.)
00:00:29
Teemu Potapoff: Oman osaamisen tunnistaminen on joskus haastavaa, mutta samaan aikaan vaikeaa on myös oman osaamisen tunnustaminenkin. Monille on haastavaa todeta: ”mä osaan!”, sillä syvälle suomalaiskansalliseen mentaliteettiin on iskostettu ajatus siitä, että on leveilyä todeta olevansa jossain hyvä. Vieraanani osaamisesta on puhumassa eläköitynyt nyrkkeilijä Elina Gustafsson. Heti kärkeen mennään tänne syvään päätyyn, jos sun pitäisi kuvailla itseäsi, mitä sanoisit?
Elina Gustafsson: Kyl mä sanoisin, et mä oon energinen, eloisa, heittäytyjä, seikkailija.
Potapoff: Aika positiivisia attribuutteja liität itseesi.
Gustafsson: *Nauraa* Joo. Tempperamenttinen, mä oon kuitenkin Porista tuun. Et mul löytyy varsinki ku mä oon väsyny, ku must tulee vähän väsyny, niin sit, ja siis ratissa mä oon niin porilainen.
Potapoff: *Nauraa* Mikä on…
Gustafsson: Vähän semmonen kiukkunen. Joku joskus sano ku kuulutti mut kehään tai jotain sano, et se on sopivan kiukkunen porilainen. Oisko ollu näin. Mut joo. *Nauraa*
Potapoff: *Nauraa* Kuten mä tossa alussa jo totesin, sä olet jo eläköitynyt nyrkkeilijä, entinen sellainen. Ammattilaisurheilijan uran luominen ei oo helppoa. A, siksi koska urheilijana oleminen ylipäätään on haastavaa, ku kaikki sohvien ammattiosaajat huutelee. Ja b, uran luominen perinteisesti niinkin miesvoittoisessa lajissa kuin nyrkkeily, miten sä onnistuit siinä?
Gustafsson: Kyllä, se vaati tota mun selkärangasta ihan kaiken.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Et mä onnistuin siinä. Ja jotenki systeemi on urheilus tosi huono, et mähän olin tosi lahjakas heti, et must nähtiin, että. Et mä siis voitin sen ensimmäisen suomenmestaruuden, mul oli viis matsii alla, vai kuus. Ja tota, menin heti vaan sil asenteel, et mä en oo tullu Rovaniemel niinku häviimään. Ja voitin, mutta tota sitte huomasin, et joo okei, mul on niinku rahkeet, mä haluun tehä täst itelleni ammatin ja työn. Niin, mä oon esimerkiksi, se on vaatinu tosi paljon sitä, et mä öö… olin koulussa, niin mä oon viidelt aamusta heränny niinku juoksee metsään lenkille, ja siel vast kuudelt sytty valot. Oli liukasta, ja siel meikä on kuule painanu menee. Et mun on niinku mentävä tosi aikasin, et mä kerkeen tekee sen ensimmäisen treenin. Sit mä olin tota koulussa, kautta töissä, työharjottelussa. Sitte treenasin illalla, niinku lajia. Ja tätä jatku niinku kaks-kolme vuotta. Ja mä onnistuin sit siinä mielessä, että mä menin, pääsin ensimmäisiin arvokisoihin 2016. Mä olin neljä vuotta nyrkkeilly, ja mua ei meinattu ollenkaan ottaa siihen mukaan. Et se oli, se oli niinku pitkä tie, et mä pääsin sinne. Mut mä olin silleen, et c’moon, että, en mä voi koskaan pääse näyttää, et jos mä en saa siihen mahollisuutta. No sit mä pääsin, ja mä toin ensimmäisistä arvokisoista maailmanmestaruuspronssimitalin. Nii sittenkö mä olin niinku tehny ihan sikana töitä, repiny niinku omasta selkänahasta sitä aikaa, ja että mä vaan nyt teen, et mä pääsen mitaleille. Ja kun mä pääsin mitaleille, niin sen jälkeen se helpottu, et sit mä pääsin niinku olympiatuen niinku, tai niinku tuen piireihin.
00:03:46
Potapoff: Oliks toi ensimmäinen iso voitto sulle, se hetki et sä tajusit, et sä oot hyvä nyrkkeilemään, vai oliks se tapahtunu tämmönen herätys jo aiemmin?
Gustafsson: Ei siis mähän, mä vaan mietin ku mä olin silleen, mitäköhän mä nyt teen. Mä olin kakskymppinen. Mä ryyppäsin, joka viikonloppu. Mä kävin raksal töissä, ja mä olin sillee: ”mitä ihmettä mä teen mun elämälläni”. Ja sitte tota kaveri suositteli et mee salille. Mee nyrkkeilysalille, et siel on valmentaja ketä saa sul niinku ilmat pihal.
Potapoff: *Nauraa*
Gustafsson: Nii tota, menin sinne, nii ei ollu siis mitään kamppailutaustaa. Mut sit oli vaan, niinku valmentajat oli vaan sillee, että siis, eiks sul oo mitään kamppailutaustaa ja näin et. Mä oon aina ollu tosi liikunnallinen, hyvä lajissa ku lajissa. Mä oon ollu aina niinku hyvä heti. Niin tota, mut semmonen liikunnallisuus on tietysti nyrkkeilyyn auttaa tosi paljon, ku se on tosi monipuolinen laji. Mun pitää osaa hallita mun kehoo, mun jalkoi, käsii, rytmi, kaikki. Niin tota, se autto siihen et kyl mä sit niinku tajusin, että aika äkkii sen niinku muiden kautta, et okei, mä oon täs hyvä. Mut mä haluun olla maailman paras.
00:04:54
Potapoff: Miksi juuri nyrkkeily? Miksi sä ajauduit juuri siihen, oishan se voinu olla joku toinenki laji?
Gustafsson: Joo. Siis mähän tota oon pelannu 10 vuot jalkapalloo, oon koittanu suunnistusta, salibandya, ja koululiikunnas olin aina koulujoukkueis mukana. Mut miks nyrkkeily, on se mun temperamentti.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Et mä rakastan vauhtii ja vaarallisii tilanteita. Ja sit se, että mä en oo joukkueurheilija. Et mä oon yksilöurheilija. Ja tämän tunnistaminen oli tosi tärkee mulle. Mut en mä silloin kun mä pelasin jalkapalloo tienny, et mä oon yksilöurheilija. Paitsi se, et mua, mua ärsytti se paljon ku jos muut teki jonku virheen. Sit mä olin sillee, et nyt loppu. Mä otin sen pallon, ja vein sen niinku puolustuksesta maaliin toiseen päätyyn.
Potapoff: Mut tossahan on yksilölajeissa on se hieno puoli, totta kai se on sekä raskasta, mutta myös palkitsevaa, et sä oot ite vastuussa itsestäs ja omasta tekemisestäs.
Gustafsson: Eiku just tää. Mä en voi syyttää jos mä saan turpaani, niin se on tasan vaan mun, mun kontolla. Et siin ei oo niinku et, et siit mä niinku tykkään et se oon minä eikä ketään muu.
00:06:00
Potapoff: Vanha sananlasku toteaa, että sieltä katsomosta löytyy ne parhaat nyrkkeilijät. Kuinka paljon sivustahuutelijoiden huutelut ovat vaikuttaneet suhun ja sun tekemiseen?
Gustafsson: Joo totta kai se on aina helppoo huudella sivusta, mut totta kai siis oon aika paljon koittanu sulkee poies, et en välitä enkä kuuntele. Koska aina on huutelijoita. Aina on ihmisiä, ketkä tietää. Eikä ne tiiä sun tarinast tai sun elämäst yhtikäs mitään.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Et sekin on hauska, ku kattoo vaik olympialaisii. Nii, ei me katsojat tiedetä yhtään kuin paljon tuskaa, vaivannäköä, hikeä, kyyneliä, varmasti iloa ja kaikkee muutaki. Ja toivoisin, et enemmän iloo ja nautintoo siin tekemises kun mitään tuskaa. Mut se, että ei voi tietää mitä kaikkee siel on taustalla vaik kun joku hyppää kehään. Oon aina koittanu sulkee sen pois, ja ollu silleen, et en mä niinku. Mä teen tätä itelleni, mikä ei kylläkään uran alkuaikoina. Munhan mentaliteetti oli silleen, että mä näytän teille. Et mä näytän et must on johonki.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Ja tää oli myöskin se mikä ajo mut masennukseen.
Potapoff: Okei, se ajo sut masennukseen, mut osasitsä jollain tavalla myös toi ”paa tulee, oota mä näytän sulle”, myös voimavaraksi?
Gustafsson: Se oli mun isoin voimavara.
Potapoff: Joo.
Gustafsson: Viha, ja sit toi oli mun isoin voimavara. Mut mähän en vihaa myöskään voi käyttää nyrkkeilyssä, koska se on niinku öö… jos sä alat käyttää voimaa, niin sun lyönnit näkyy. Eli ei missään nimessä, mutta mä osasin valjastaa sitä. Tai sit se niinku joutu valjastaa sitä vihaa, ja sit se ehkä just käänty siihen, niinku halus näyttää.
00:07:37
Potapoff: Minkälainen prosessi toi tavallaan kaiken vihan ja epäilysten kääntäminen omaksi voimavaraksi oli?
Gustafsson: Oli tosi, tosi pitkä ja eihän se tapahdu sormii napsauttamalla.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Et vast niinku, sanotaan, et just sen mun masennuksen jälkeen, sit sen jälkeen ku mä aloin, koska mä hukkasin itseni tohon, siihen näyttämisenhaluun.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Et enhän mä enää nyrkkeilly itselleni, vaan niille muille, et katsokaa ja nähkää mut. Et halus niin tulla kuulluks ja nähdyks sen kautta. Ja sit mul tietysti kasvo se identiteetti siihen nyrkkeilyyn, et jos mää hävisin, niin mä olin paska ihminen, ja jos mä voitin, niin mä olin hyväksytty ja hyvä ihminen. Nii toi oli myös se, et minkä takii se oli mentaalisesti niin superraskasta.
00:08:23
Potapoff: Ootsä koskaan joutunu kasvattamaan kovaa kuorta ympärille, nimenomaan sen ammatillisen osaamisen ympärille?
Gustafsson: Siis se, että mä oon jo nuorest asti kasvattanu niin kovan kuoren ympärille, niin se nyrkkeily oli vaan niinku siihen semmonen piste ii:n päälle.
Potapoff: Mm-hm.
Gustafsson: Koska mä oon niinku esimerkiks ollu silleen, et mä oon ollu huono näyttää kipuu.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Niin toihan on ihan niinku nyrkki silmään, että mee nyrkkeilyyn, koska siin ei tavallaan saa näyttää sitä kipuu ja et sattuu, vastustajalle. Nii sehän oli niinku luotu mulle. Mä olin niinku
luonut itseni ihan nyrkkeilijäks vaikken mä sitä tienny. Mut sitte kyl huomasin et minkä takii mä tunsin niin, et mä oon kotonani, ku mä olin nyrkkeilysalilla. Et se oli.
00:09:07
Potapoff: Onks toi koskaan valunut siviilielämään saakka, toi kova kuori? Koska uhreilijathan ei koskaan käy vaan sporttailee, vaan ne elää sitä elämää 24/7.
Gustafsson: Joo kyl mä sanon, et mä oon sairastunut vahvuuteen. Elikkä oon ollu niinku niin kova, että ei oo voinu näyttää et mää tarviin apuu, tai et mua sattuu, tai mää haluisin syliin, tai mitään. Niin tota, todellaki siis se oli yhtä. Mä en osannu erotella siviiliä ja työtä. Minkä takii taas on syy miks masennuin niin isosti.
00:09:41
Potapoff: Mistä puheenollen, minkälaista eläminen on, kun kaikki pyörii yhden ja saman asian ympärillä? Sä et mee vaan toimistolle ja lyö kellokorttii sisään ja sit mee margariinihihnalle, vaan sä elät ja hengität sitä.
Gustafsson: Kyllä. Siis sehän oli semmonen 24/7 työ.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Niin kyllähän se elämä supistuu tosi paljon. Ja se on vaan sitä, et mä huolehdin niinku 100 prossaa siitä, et mä palaudun, mä syön, mä treenaan. Palaudun, syön, treenaan, palaudun, syön, treenaan. Et se on siinä. Et mikä maksimoi sitä palautumista, et mä oon siinä seuraavas treenis taas kunnossa. Nii se, se pyöri sen ympärillä.
00:10:26
Potapoff: Mennää vähän ajassa taaksepäin, sä sanoit, että kaverit ikään kuin patisti sua, et mee nyrkkeilemään ja mee salille. Ja sit pikkuhiljaa sä tajusit, että hei tää onki mun juttu. Minkälaisia ne urapolun ensiaskeleet olivat?
Gustafsson: Se, et mä menin salille, ja olin vaan. Siis aika heti vaan jotenkin koukutuin siihen nyrkkeilyyn. Siihen saliin, ja tuoksuun, ja se tota niinku fiilis mikä siel oli, niin mä koukutuin siihen heti. Ei me oltu kauaa treenattu, varmaan kuukausi pari, mä sanoin mun koutsille, että mä haluun olla maailman paras. Et tavallaan, et se miks must tuli sit Euroopan paras *nauraa* omas sarjassani myöhemmin, niin on se, et se mun tahtotila ja niinku et mä oon ollu tosi motivoitunut ja sitoutunut. Et ne on ollu niinku ne, ja mä oon tehny niinku ihan superpaljon töitä sen eteen.
00:11:19
Potapoff: No mikä sulle toi uskoa siihen omaan osaamisees tuolloin ensimmäisinä vuosina, alkuaikoina?
Gustafsson: Ehkä se nopee kehittyminen. Mä opin tosi nopeesti. Ja sitten ku mul on hyvä kehonhallinta ja tälleen, niin se oli. Mä opin tosi nopeesti. Et kyl se, kyl se aina niinku hyvien, hyvien kokemusten kautta ja onnistumisen kautta tulee se, et okei, me ollaan oikeal tiellä. Mul on itseasias tosi vähän tappioita. Et mul on 105 matsii, ja niist on 20 prosenttii häviöitä.
Potapoff: Ja sua ei oo käsittääkseni koskaan lyöty luvuille?
Gustafsson: Ei oo lyöty.
00:11:55
Potapoff: Minkälaista osaamista nyrkkeilijältä vaaditaan?
Gustafsson: Öö… tosi monipuolista. Siis no, kehonhallinta ensinnäki. Että silmä-, käsi-, jalkakoordinaatio, ja. Mutta kyllä se isoin on myös se mieli. Mielenhallintaa. Et se kaikki lähtee sielt päästä. Et mä aina sanon, että se voittaa matsin, kenen pää kestää. Ja just se, esimerkiks ollaan nähty nytte olympialaisis Mira, Mira Potkosen matsei, niin siit näkee sen tahtotilan. Et se on vaan päättänyt.
00:12:28
Potapoff: Kuinka usein tapahtu takapakkeja tuolloin uran alkumetreillä?
Gustafsson: Alkumetreil ei käyny, ei tullu itseasias mulle niinku kauheesti takapakkeja. Paitsi mitä, siis joku loukkaantuminen tuli silleen, et mul meni polvi. Polveen tuli joku ihmeellinen kipu, mikä sit johtuki mun alaselästä. Joku lääkäri meinaski jo leikata mun polven, mut sit mul tuli sellanen intuitio, et eijei, et leikkaa. Ja sit mun vika olikin selässä, et mul oli selkä ja lantio ihan vino. Mutta niinku silleen, et mul ei ollu ku vaan tullu, tuli sit vaan tolleen niinku rasituksesta tollanen. Ja et keho oli vääräs asennos. Mut silleen niinku takapakkeja ei siel, muuta ku sitte, et mä vaihdoin tietysti mun ensimmäisen valmentajan pois, ku mä olin treenannu sen kaa kaks vuotta. Nii se oli tietysti niinku silleen iso juttu silleen mentaalisesti.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Että se oli tosi raskasta niinku, ku ei haluis kenellekään mitään pahaa, ja mä oon tosi kiltti ja lempee luonne oikeesti. Niin se teki niinku kipeää, mut sit taas ku mä vaihdoin, kuuntelin itseeni ja olin silleen, et jos mä haluun menestyy paremmin, niin mun pitää mennä eteenpäin, ja et tol valmentajal ei oo mulle mitään annettavaa enää. Niin sitte tota vaihdoin seuraa, ja siit sitte taas lähti ihan hirmunen kiito eteenpäin, et opin niin paljon sitä tekniikkaa ja kaikkee. Mut mul on kyl
silleen ollu hyvä toi alku-ura, et siel ei tavallaan oikeen oo niinku takapakkeja, et mä vaan niinku menin *nauraa* ja joka päivä kyl aika, tai viikkotasol niinku kehityin.
00:13:57
Potapoff: Sä mainitsit, että 105 otteluu, nyt reilusti yli 100 otteluu myöhemmin, niin miltä ensimmäiset häviöt tuntuivat?
Gustafsson: Ensimmäinen häviö oli itseasias mun eka matsi. Ja se oli ihan kauheeta, koska mähän siis inhosin häviöitä yli kaiken. Niin mähän en vastannu kenellekään puhelimeen, ja olin vaan silleen, niinku häpesin itseäni ja että olin menny häviimään ja. Et se oli niinku kova pala, mut ku mä olin nähny jostain, että oli ollu jotain positiivista mainintaa jossain, niin sit mä olin, et okei et ehkä, ehkä mä en ollukaan niin huono ja sitte.
Potapoff: Oliks se semmonen maailmanlopputilanne sillä hetkellä?
Gustafsson: No kyl se aika oli. Kyl se on silleen, et kyl mä ku. Ku ei ollu, ku mä en osannu enää, se oli ensimmäinen matsi, niin mulla ei ollu niinku taitoa ja kykyjä käsitellä sitä mitenkään.
00:14:52
Potapoff: Kuinka paljon se söi uskoa sun omaan osaamiseesi nyrkkeilijänä?
Gustafsson: No mä käänsin sen päinvastoin. Et mä olin silleen, et jumalauta, et täält tullaan. Et mä niin näytän, et tätä ei enää tapahdu. Et mä oon niinku aina kääntäny sen, et mul on jotenki ollu aina niinku tosi paljon toivoo, vaik on ollu ihan toivottomia tilanteita myös. Mut jotenki aina mä koitan pitää siit valosta kiinni, edes niinku pikkuvarpaalla. Et se on myös se, et minkä takii mä oon nyt tässä.
00:15:28
Potapoff: Minkälaisessa roolissa sun valmentajat, ja totta kai myös läheisesi ovat olleet kaikkina noina vuosina?
Gustafsson: Totta kai iso, varsinki siis valmentajat on siin niinku koko ajan, niin on tosi isos roolissa. Ja tota, mul ei oo kauheen ruusust kerrottavaa heistä, paitsi uran loppupuolelt vasta. Ja läheiset niinku myös on joutunu tavallaan silleen. Tai en mä tiiä, tottumaan siihen, että mä vedin sen kyl tosi, tosi koville, ja laitoin isot rajat itelleni. Et en kauheesti käyny missään juhlissa, siis ihan vaikka sukujuhlissa, koska sit tähän tulee se painojuttu kamppailu-urheiluun. Ja mul oli syömishäiriö, ja se meni tosi sairaaks. Niin mä en pystyny menee mihinkään juhliin mis on jotain kakkuu tarjolla, koska se tuntu niinku liian. Et jos mä otan sitä kakkuu, niin sit mä lihon heti kaks kiloo. Ja et mul oli tosi sairas ajatusmaailma sen ruoan kaa. Niin tota, et oon, oon ollu kyl paljon sillee niinku pois öö… läheisten luota, ja kavereiden luota ja näin.
00:16:35
Potapoff: Kaduttaako?
Gustafsson: No ei oikeastaan, koska kaikki ne, jotka on jääny, niin on niit tosiystävii.
Potapoff: Mm. Mikä on sun urasi syvin kuoppa, tai isoin epäonnistuminen?
Gustafsson: Mä lähdin miettii tätä niinku ottelutasolla.
Potapoff: Mm-hm.
Gustafsson: Mut…
Potapoff: Sä voit laajentaa sen.
Gustafsson: Joo, mun täytyy laajentaa, koska jokanen häviö, jokanen kipeä häviö on johtanut johonkin parempaan, ja muutokseen. Joten mä en nää niit negatiivisina, vaan ne on ollu tienristeyksii. Vaan kyl se syvin kuoppa on se syömishäiriö, kautta masennus. Ja mä en pysty erottelee noita, koska kumpi tulee ensin, tai onko syy-seuraus, tai näin päin pois. Mut se on ollu todella pimeitä aikoja, ja todella synkkää.
00:17:25
Potapoff: Mitä ne ajat veivät sinulta?
Gustafsson: Ne veivät multa kyvyn, et mä en pystyny oikeen, enkä halunnu nähdä ihmisii. Ja mä rupesin vähän vihaa ihmisii, koska vihasin varmaan vähän itseänikin siinä samassa. Ja tota mun täytyy siis sanoo, et mähän voitin siin euroopanmestaruuden masentuneena. Mutta se oli just se, että mä laitoin vaan kaiken fokuksen, et mä jaksan sen seuraavan treenin, ja seuraavan treenin. Ja et nää johtaa tähän kisoihin. Nii siihen mä niinku laitoin sen kaiken vähäsen jaksamisen mitä oli. Ja muuten se oli niinku aika tosi synkkää, synkkää aikaa, et ei jaksanu kauheesti iloita ja olla iloinen kyllä mistään, niin se on ollu kyllä. Ja siis mul tulee kirja 16.9. Ihan parin kuukauden päästä, niin siel on sit vähän tarkempaan, tarkempaan kuvailtu, et miltä se on sit tuntunu, että.
00:18:19
Potapoff: Samaan aikaan voitaneen myös kysyä, että mitä toi aika toi sulle?
Gustafsson: Mä oon sitä mieltä, että ilman sitä aikaa mä en ois nyt tässä. Koska mä oon vapaa, mä nautin mun elämäst, niin mä oon puoltoist vuotta ollu maailman onnellisin. Mul ei oo ollu huonoo päivää. Ja mä päätin silloin vaan, että, puoltoist vuotta sitten, et jumalauta, mä oon 28, et mä oon ansainnu olla onnellinen joka ikisellä elämän osa-alueella. Mä rupesin tekee duuniin siihen, ja must tuntuu, et mä just käänsin sitä, tai et mä olin niin paljon tehny sitä duunii ja nyrkkeilly. Ja nyt oli aika kääntää se myös muhun itseeni, sitä duunii. Että Ellu, et sä oot ansainnu
parasta, ja et sä oot rakas ja niinku, et mun piti opetella rakastaa itteeni, ja kunnioittaa itteeni. Mutta ilman sitä synkkää aikaa, niin enhän mä osais ajatella, tai arvostaa sitä miltä tuntuu olla valossa.
00:19:20
Potapoff: Niin ilman mustaa ei voi olla valkoista.
Gustafsson: Just sitä.
Potapoff: Onks sulle sitte Eurooppamitali, jos näin sanotaan, niin onks se sulle sun suurin uran onnistumisen hetki?
Gustafsson: Ei.
Potapoff: Ei. Mikä se on?
Gustafsson: Mun uran suurin onnistuminen on, et mä osasin lopettaa ajoissa. Sano mulle ykski nyrkkeilijä, ketä ois osannu lopettaa ajoissa. Onks niitä? Tietsä, et ei oo kauheesti esimerkkejä just siitä, että öö… Tää on ollu tosi ristiriitast, koska, tai ei nyt tosi ristiriitast, mut oon paljon miettiny tätä aikaa. Mä lopetin kaheksan kuukaut sitten öö… Nyt on olympialaiset käynnissä, ja samaan aikaan tulee TTK-pressi, missä mä oon.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Sit mä mietin, et okei, että munhan pitäis olla tuol olympialaisis, mihin mä tähtäsin yheksän vuotta, enkä päässy.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Koska siis lopetin, välilevynpullistuma tuli selkään, ja mä olin silleen, et tää on liikaa, et mä en pysty, että done. Ja tota, nyt on olympialaiset käynnissä, ja samaa aikaa mä oon nyt niinku tällasessa tilanteessa, et tulee niinku nää tanssikisat ja näi, ja mä ajattelin silleen, et okei, jos mä olisin nyt olympialaisissa, niin mä olisin todennäköisesti silleen tosi omis oloissani, ehkä vähän surullinen. Vaikka olisinkin siellä, mihin oon niinku joskus halunnu mukamas maailman eniten. Mut koska se siirty siihen, et se ei lopulta ollu mun unelma enää, mut mä en vaan tiedostanu sitä, enkä ollu rehellinen itselleni, niin mä en myöntäny sitä. Ja et mä olisin siellä vähän nälkiintyneenä, vähän paino-ongelmis, ja tälleen. Koittaisin, ja kauheet paineet jostain voittamisesta ja näin. Tai sit se, et sit mä olinki vapaa, onnellinen, ilonen, energinen, hyvinvoiva tilanteessa, koska mä olin kuunnellu itseäni ja sydäntäni siihen, et Ellu, et nyt on aika uusil seikkailuille. Et ehkä tää oli tässä ja katotaan mitä maailmal olis muuta tarjolla.
00:21:15
Potapoff: Kuinka iso paikka se oli luopua niinkin merkittävästä tekijästä kuin omasta urasta, mitä sä olit rakentanu jo pitkänaikaa, ja suunnata katse kohti uusia seikkailuja?
Gustafsson: Jep. Se oli pitkä tie ja mä sanon, et se alko siin euroopanmestaruuden jälkeen 2018, kun mä aloin rakentaa omaa itseäni uudestaan ja kysyy, et kuka on Elina Gustafsson. Koska mä en todellakaan tienny. Et ihmisii, muahan pysäyteltiin kaduilla, ja tuntemattomat ja tutut kyseli, et no koska seuraava matsi, ja tavallaan et se keskustelu oli aina siin nyrkkeilyssä. Mä hukkasin itseni.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Et mä en niinku tienny, et kuka mä oon. Nii sitte mä pyysin apuu, menin terapiaan, ja siitä alko niinku oman itseni löytäminen. Ja jotenki mä olin myös ehkä varmaan vähän odottanu, tai olin odottanu sitä aikaa, et sit ku tää ura loppuu joskus, niin must voi tulla ihan mitä vaan. Et huomasin, et se alko voimistumaan ihan hirveesti, varsinki niinku 2020 kesällä. Mä olin sillee, et ei vitsi, että sit ku tää ura loppuu, niin sit mä teen sitä ja tätä, vitsi miten niinku maailma aukee, ja mitäköhän must tulee. Mä voin tehä mitä vaan, mutta mitäköhän se mitä vaan on. Niin tota, jotenki ku se oli sit voimistunu niin paljon, nii mä tiesin kuka mä oon, ja se nyrkkeily ei ollu enää mun identiteetti, nii se oli lopulta aika helppo päätös, että ku tuli se selkä vielä siihen, niin mä olin sillee, et nonni, tää oli merkki. Se oli siinä. Jossen mä nyt kuuntele tätä merkkii, niin se selkä menee niin pahasti, et mä en koht liiku ollenkaan.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Mä en ollu todellakaan valmis siihen, eikä nyrkkeily oo niin arvokasta, että mä menetän mun kyvyn liikkuu. Niin, sit mä olin vaan, että se oli nyt sit siinä. Ja totta kai se siis niinku pyörittelin sitä, mut sit tuli just niinku se, että ku mä olin itselleni pystynyt sanoo sen rehellisesti, et Elina, olympialaiset ei oo sun unelma enää, mikä on sun unelma? Olla vapaa. Mä halusin olla niin paljon vapaa, et se vei mua niinku eteenpäin. Ja se oli, mikse se sit oli niin helppo tavallaan päästää siit viimesest kahleest irti.
00:23:21
Potapoff: Onks semmosta osaamista, mitä tuolta kehästä ja treeneistä on tullu, mitkä on esimerkiksi jokapäiväisessä käytössä sulla?
Gustafsson: No siis mun mielest urheilu parhaimmillaan on matka itseesi. Ja siis oppimatka. Siis urheilussa oppii niin lyhkäsessä ajassa niin paljon. Mennään lujaa eteenpäin, tulee pettymyksii, tulee voittoi, miten sä käsittelet niitä. Ja siis urheilumaailma on antanu mulle ihan valtavan hyvät eväät jatkaa nyt mun elämää. Ne on niin tietsä sisäänrakennettui juttui, et mä en tiedä osaanks mä sanottaa niit täs
nyrkkeilymaailmasta, vaan siit ehkä urheilumaailmasta enemmäkseen. Niin oon saanu eväitä siihen niinku *tuoli narahtaa* nykypäivään.
Potapoff: Mitä sä voit sitten soveltaa siviilielämässä ja kaikessa muussa sun jokapäiväisessä tekemisessä.
Gustafsson: Jep, just sitä.
00:24:21
Potapoff: Jos sun pitäis ihan rehellisesti itseäsi arvioida, ja nimenomaan nyrkkeilijänä, niin mitkä olivat sun osaamises vahvimpia puolia?
Gustafsson: Mun vahvin puoli oli rohkeus. Että mä en koskaan pelänny mennä lyömään.
Potapoff: Ristiaskelilla vaan ja…
Gustafsson: Joo ristii vaan pum. Ja ristiin ku lyödään, niin se on, että silloin yleensä sattuu.
Potapoff: *Nauraa* se on upporikasta ja rutiköyhää.
Gustafsson: Jep, just näin.
Potapoff: *Nauraa*
Gustafsson: Ja tota, et mä oon, mä oon tykänny aina lyödä ihan sikana. Ja sit silleen, että tota. Et se on ollu ehdottomasti se ykkönen. Ja sit mä oon ollu tosi kovakuntonen, vahva. Ja siis tosi erilainen. Mä oon ollu siis liikkuva, ja siis lyöny vähän niinku mist kulmast tahansa, mikä on aika yllätyksellistä. Nii ne oli varmaan mun.
Potapoff: Entä heikoimpia?
Gustafsson: Heikoin on sitten sit ehkä maltti. Et olis jossain.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Sitte aina ku rupes malttaa, nii sit ainii, et täst voi tehdä vieläki helpompaa. Et maltti, ja sitte tota, mm *maiskautus* varmaan menee noihin mentaalipuoleen myös, että välil oli niin kova tahto voittaa, et mä kaahasin itseni ulos siit ottelusta. Eli alisuoritin, koska ylisuoritin. Tietsä, et mä oon niinku menny niin kauheel tarmolla, niinku vaa lähteny huitoo, et se tekniikka on niinku hajonnu. Ja et se on ollu sellast vähän niinku hallitsematonta.
00:25:51
Potapoff: Miten sä pyrit kehittämään itseäsi paremmaksi juuri noiden heikkouksien suhteen?
Gustafsson: Ei se auta ku…
Potapoff: Töitä, töitä.
Gustafsson: Töitä, ja sitte varsinki niinku otteluita. Koska siel aina näkee niinku eniten. Siel tulee se selkärangasta.
Potapoff: Sä mainitsit itse ton euroopanmestaruuden tossa äsken, ja sä puhuit siitä tosi ylpeästi, ja silleen. Mä huomasin, et sun ryhtikin vähän nousi ja näin, et…
Gustafsson: *Nauraa* okei.
Potapoff: …sä oot selkeesti ylpeä siitä. Mut siitä mul tuli mieleen, et suomalaisten on usein aika hankala kehua itseään ja nostaa esiin omaa osaamistaan ja onnistumisiaan. Miten sä niinku näet tämmösen?
Gustafsson: Se on täysin totta, jotenki sillee, että, et jaa, sil on noussu kusi päähän, ja et on niinku tosi silleen, et se kenel onni on, se onnen kätkeköön.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Siis mitä paskaa.
Potapoff: Niinpä.
Gustafsson: Siis täysin paskaa, että ei ihminen mee rikki, että sitä kehutaan, tai et se kehuu itseään. Mun mielest on hienoo, et hän tunnistaa. Totta kai sit semmonen niinku vähän myös, et missä asiassa, ja missä kontekstissa se niinku tulee esille, mut sellanen terve tsemppaaminen itteensä ja niinku omaan tekemiseen, niin täytyy olla. Ja on ihanaa et on, että kyl mä oon niinku jotenki mä oon. Ja mä oon ollu siis aina, mä oon ollu tosi ankara itelleni.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Totta kai, mä olen huippu-urheilija, niin on täytynykki olla. Mut sillee, että, et nykypäivänä just, et mä kuulen heti kun joku alentaa itseensä, niin mä korjaan sitä heti.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Tai mä sanon sitä, et ei, sä oot ihana. Eijei, et sä oot hyvä. Sä riität. Ja sitä. Et vaik tuliski jotain, mä niinku aina, mä heti nappaan siit kiinni. Koska mä tiedän milt se tuntuu, ja se ei tee hyvää. Jos sä aina toitotat jotain, et mä en oo hyvä, mä en oo hyvä, niin et sä olekaan hyvä. Se on vaan niin, et sil mielellä on niin iso merkitys siis kaikkeen. Et esimerkiks mul on semmonen uskomus, et mä voin tehä ihan mitä vaan. Ja mä voin tehä mitä vaan. Ja must on mihin vaan. Mut sit se, et yleensä se ei oo näin, et on just sitä, et en mää ku en mä uskalla ja mä en pysty. Nii kyllä uskallat ja kyllä pystyt.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: *Nauraa* Mut se on just, et sun pitää vaan ite uskoo ittees.
Potapoff: Ja se ensimmäinen askel.
Gustafsson: Se on se vaikein, mutta sen jälkeen. Ja sitten ku kerran tekee, ylittää ittensä. Nii huomaa, kui euforinen ja hyvä fiilis siit tulee. Sit se alkaa niinku helpottuu. Mut se ensimmäinen on se vaikein. Mut totta kai mul on niinku se, että must tuntuu et mä kuitenki joka kerta ylitin itseni kun mä astuin kehään. Tai tietsä, se ei koskaan ollu helppoo. Ja sit se, et jopa treeneissä mua jännitti, jos mä tiesin, et on tulos sparritreenit tai jotain. Niin mä oon jännittäny.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Nii jotenki siel on vaan tullu niin, ja nyt vaikka kysyy, et jännittääkö TTK-pressi, tai jotain. Nii mä oon, et ei, mitä mä jännittäisin täs? Tai tavallaan silleen, et mut on lyöty kyl ton nyrkkeilyn kaa niin koville, että aika harvat tilanteet oikeesti jännittää. Vaikka joo, totta kai jännitys on hyvästä ja näin. Mut siis silleen, että oon hurjapää ja semmonen, mutta myös tommoset myös niinku kohtaamiset ja tälleen. Et kyl mä oon aika avoin ja ronski ja sillee. *Nauraa*
00:29:26
Potapoff: Onks sun helppo ite kehua itsees ja sanoo, et sä oot hyvä jossain? Vai onks sun helpompaa kehuu jotain muuta, tai sanoo jollekin muulle, et hei, sä oot tosi hyvä?
Gustafsson: Totta kai se on aina helpompaa sanoo toiselle, mut mä oon opetellu tätä tosi paljon. Ja kyl mä sanoisin, et mä oon aika hyvä. Se, mikä mul on vaikee, on vastaanottaa positiivista, niinku oikeesti et mä otan sen vastaa. Et se on se mun vaikein.
Potapoff: Tää on se semmonen suomalaiskansallinen öö… No sanotaan tälleen vitsinpoikasena, että jos mennään jonkun luo. Niin keitetäänkö kahvit? No ei mun takia tarvii.
Gustafsson: Joo, älä mua, eijei, ei missään.
Potapoff: *Nauraa*
Gustafsson: Just näin.
Potapoff: Mihin sulla on, mihin ammattiin tästä eteenpäin sulla olisi sellainen palo, mitä sä haluaisit tehdä?
Gustafsson: Vitsi tää on niin vaikee, koska tietsä, et mul on yheksän vuotta ollu yks targetti. Nii, mä en oo niinku halunnu täl hetkel asettaa itelleni mitään, et mikä on se mihin mä palan, koska mä palan joka puolelle. Tuntuu vaan, et mul on semmonen tulitikku ja mul on bensaa valeltu mun ympärille, ja mä heitän sen tulitikun tohon ja se palaa niinku mun ympärillä.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Et mä oon jotenki halunnu olla tosi silleen, että mä oon tosi monipuolinen, mä tykkään monipuolisuudesta. Niin mä haluisin tehdä monipuolisesti vähän kaikkee. Mutta en osaa sanoo, et mikä olis siel semmonen the one, tai top 3:nen.
00:30:27
Potapoff: No sä täytät ens vuonna 30.
Gustafsson: Kyllä! *Nauraa*
Potapoff: *Nauraa* Ikäkriisistä ei ole tietoakaan.
Gustafsson: Eijei.
Potapoff: Sul on pitkä työura vielä edessä. Onks sulla mitään ajatusta vielä tullu, että mitä sä haluaisit tehdä isona? Mihin sä haluaisit, esimerkiks valmennusuralle?
Gustafsson: Joo siis tota, siis mä oon ihan timanttinen valmentaja. Siis mä oon niin hyvä valmentaa. Ja mä oon myös hyvä juontaa ja kommentoimaan kommentaattorina. Mut mä en sit tiiä ihan, et must tuntuu, et mä haluun tehdä jotain muuta vielä tässä lähivuodet, kuin valmentaa. Koska mä tiedän kuin paljon se vaatii, niin mä en jotenkaan oo valmis sitoutumaan siihen. Et mä oon, mä valmennan vähän silleen siellä täällä tällä hetkellä. Et oon tosi paljon vähentäny sitä. Sillon ku lopetin, niin hyppäsin suoraan valmentajahommiin, et tein sitä tosi paljon koko kevään.
00:31:17
Potapoff: Eli irtiottoa siitä maailmasta ei kuitenkaan tapahtunut heti. Et se pitää sua kuitenkin otteessaan koko ajan.
Gustafsson: Joo, ja siis mun mielest oli hienoo, et just mikä kerto siitä, et mä osasin lopettaa ajoissa, et mul ei menny maku siihen lajiin. Koska mä jäin suoraan, mä hyppäsin kehästä kehän niinku ulkopuolelle.
Potapoff: Mistä nyrkkeilyuralla oppimistasi asioista sä uskot olevan hyötyä näitä uusia ammatillisia haasteita ajatellen?
Gustafsson: Mielenhallinta. Just niinku puhuin vaikka siit jännittämisestä ja tälleen. Ku se on kuitenki, se on tos mieles. Et se mieli on kyllä niinku tosi vahva. Ja sit mää työstän sitä myös tosi paljon. Ja tykkään haastaa itseäni, mikä niinku auttaa siihen.
Potapoff: Onks sun helppo luottaa siihen, että sä osaat asioita?
Gustafsson: No siis totta kai tulee aina semmosii, et oh my God, et mitä mä nyt teen. Varsinki just jos on vähän epävarma, et ei oo niinku, ei oo tehny jotain paljoo tai. Sit on sillee: ”mitä mä taas nyt kuvittelen ittestäni, miks mä oon tällases tilantees, et oh my God”. Mutta, sit mä vaan niinku suljen
sen mielen, mä oon et hys, pois, sä et tiedä mitään. Et niinku toi on väärä, et mä pystyn kyllä, kyl mä osaan. Ja jossen mä osaa nyt, niin mä opettelen, ja mä niinku. Et mä haluun työstää. Ja ei kukaan oo täydellinen heti, niin silleen, et mun mielest on, täytyy säilyttää semmonen inhimillisyys siinä. Esimerkiks siis juontokeikat on mulle ollu silleen, et siin tulee, et apua, että mitä jos mä mokaan, osaankohan mä ja näin. Niin, mähän oon siinä tosi luontainen ja se tulee tosi hyvin, mut kyllähän siel on epäilystä, koska se on uutta.
Potapoff: Mm.
Gustafsson: Kaikki uus mihin sul ei oo semmost niinku selkärankatekemistä, nii on sillee, et totta kai se mieli alkaa heittää sitä, et sä et osaa ja näin. Mut mä en koskaan anna sille valtaa. Mä en koskaan anna sen ohjata mua. Vaan minä ohjaan, ja mä päätän, et mä pystyn. Et mä meen vaan sitä kohti.
00:33:15
Potapoff: Missä sä haluaisit olla vielä hyvä? Semmosessa asiassa missä et ole vielä mielestäs?
Gustafsson: Öö… käsilläseisonnassa, ja sit mä haluisin tehdä tota… Siis nää on aika paljon tälläsii fyysisii. *Nauraa* Mä oon jotenki silleen, mä haluisin. Mä surffiskeittaan, mä haluisin sitä oppii niinku viel niin paljon paremmin. Ja tota *nauraa* ja sit mä oon käyny motocrossia ajaa, ja sitäki mä haluisin oikeen kunnol hyppii niist isoist montuist, eiku mitä nää on?
Potapoff: Hyppyreitä.
Gustafsson: Hyppyreitä. Ja tota, mitä kaikkee. Mul on tosi fyysisii näitä tota mitä mä haluisin. Mut varmasti on jotain tota mentaalipuolenki *nauraa*
Potapoff: *Nauraa* Elina, minkälaisia neuvoja nyt tähän loppuun vielä sä antasit niille, jotka joko hakevat tietänsä tai epäilevät omia kykyjään?
Gustafsson: Et sä pystyt ihan mihin vaan, ku sä päätät sen ite, et sä pystyt. Ja oot oman itsesi puolella ja tukena. Et jätä ittees yksin, kuljet itsesi kanssa. Tää kuulostaa ehkä vähän tyhmältä, mutta niin se on. Et, et hylkää itseäs. Just sitä, et et anna sen negatiivisen äänen tulla sun polun eteen. Tallaat sen ja jatkat matkaa.
Potapoff: Kiitos Elina, kaikkea hyvää.
Gustafsson: Kiitos.
Haastattelija: Teemu Potapoff
Haastateltava: Jari Sarasvuo
Äänitteen pituus: 00:32:30
Äänitys alkaa.
Teemu Potapoff (musiikkia taustalla): Mä osaan -sarjassa minä Teemu Potapoff keskustelen vieraideni kanssa osaamisen huomaamisesta ja sen näkyväksi tekemisestä. Keskusteluissa kuulemme, miten meille tutut henkilöt ovat huomanneet olevansa hyviä joissain asioissa, ja miten he ovat käyttäneet hyväksi tätä tietoa. Samalla toivomme herättävämme teissä kuulijoissa halun pohtia oma osaamistanne ja taitojanne. Sarja on tehty yhteistyössä Sitran Osaamisen aika -podcastin kanssa. (Musiikki loppuu.)
00:00:29
Teemu Potapoff: Jari Sarasvuo on hahmo, joka tunnetaan kautta Suomen. Liikemies, toimittaja, juontaja, puhuja, joka on vuosien saatossa luennoinut tuhansille, ja taas tuhansille oppimisesta, osaamisesta ja omien vahvuuksien valjastamisesta, sekä tasapainoisen elämän löytämisestä. Mikä on Jari Sarasvuon suhde ja luottamus omaan osaamiseensa ja uuden löytämiseen. Onko hänellä ”kunpa oisin tehnyt sen” -ajatuksia? Onko keisarilla vaatteita? Moi Jari, ja kiitos kun pääsit vieraakseni.
Jari Sarasvuo: Terve Teemu. Kiva olla täällä.
00:01:05
Potapoff: Heti alkuun, jos sun pitäis kuvailla sua itseäsi tänä päivänä sua tuntemattomalle ihmiselle, niin mitä sä sanoisit?
Sarasvuo: Tohon on lähes mahdoton vastata, koska musta ihminen, joka arvioi itseään ikään kuin ulkopuolelta käsin, siinä on jotain vikaa. Mutta mä nyt kuitenkin kunnioitan sinua niin paljon, et mä yritän vähän vastata. Mä oon siis yrittäjä, jonka elämä perustuu sosiaalisiin riskeihin ja niistä selviytymiseen. Ja sitte, mä olen tehnyt ammatin itselleni siitä mitä mä itse tarvitsin, jotta en olis jääny lähtökuoppiin. Eli, niinku yleensä tyypit, jotka opettaa jotain, niin mähän opetan sitä mitä mun pitäis itseni oppia.
Potapoff: Mm.
Sarasvuo: Ja totta kai mä olen tota aika semmoinen eläväinen. Tarkottaa siis sitä, että mä hahmotan maailmaa niin, että mä otan jonkun näkemyksen, se voi olla aika kärjistetty. Sit mä puen sen näkemyksen päälleni ja jaan sitä. Ja sit mä huom- saan palautetta siitä. Sit mä huomaan, et tämä osa täst näkemyksestä ei toimi. Sit mä vaihdan näkemystä. Eli mä vaihdan niinku vaatteita, ikään kuin näkemysvaatteita, ja sit mä testaan sitä. Joku on sanonu, et mä oon tuuliviiri, niin siinä mielessä totta, että mä oon aika avoin ja utelias myös sellaisia ajatuksia kohtaan, jotka ei oo mulle omia. Ja se on vieny pitkälle.
00:02:43
Potapoff: Jos mietitään nimenomaisesti sun osaamistasi ja ammattiosaamista, niin, niin miten tämmönen tuuliviiriys on vaikuttanut siihen?
Sarasvuo: No yks on se, et mä oon oppinu asioita mitä mä en ois koskaan oppinut, jos mä olisin pitänyt sen alkuperäsen kantani tai samaistunut johonkin alkuperäiseen ideologiaan. Et jossen mä olis sitä omaa heimoa jättäny niin moneen kertaan. Siis oikeestihan mä en oo tuuliviiri niinku arvojen tasolla.
Potapoff: Mm.
Sarasvuo: Tai en mä unohda tehtävääni tai tarkotustani. Mutta kyllä minä ihan niinku täysin vaivatta voin omaksua vastapuolen tavan katsoa jonkun asian, vain nähdäkseni mikä se niiden pointti on. Ja se on ollu mulle ihan mielettömän hyödyllistä. Se on, se on siis pitäny mielen tuoreena ja virkeenä, ja mä oon pystyny säilyttämään uteliaisuuttani, ja. Ja mä oon taas ollu sitä mieltä, et mun täytyy uskaltaa välillä siis polttaa omat laivani ja hylätä se, mikä on toiminu ja missä mä oon hyväksytty ja niin poispäin. Lähteä sinne, missä mua vierastetaan ja mitä mä en osaa. Ja sit kun mä palaan takasin siihen kotiheimoon, niin mulla on jotain tuliaisia. Ja se on, toistan itseäni, mut se on palvellu mua hyvin. Mul on matala kynnys kokeilla uutta.
00:04:05
Potapoff: Ja olet valmis myös sen myötä ottamaan ehkä turpaankin?
Sarasvuo: Ja huomattavasti olenkin ottanut turpaani. Ja iso osa niistä kokemuksista on semmosia, et oisin voinu jättää väliinkin. Et itsesuojeluvaisto olis voinu joskus olla vähän parempi. Ja sit myönnän, et nykysin kalkuloin paljon enemmän.
00:04:24
Potapoff: Sun CV on millä tahansa mittarilla katsottuna vaikuttava, mut mitkä pestit nostaisit uraltasi sellaisiksi, jotka aiheuttavat sisälläsi lämpimän läikähdyksen? Semmosiksi intohimohommiksi?
Sarasvuo: No kyllä se, et Juha Tynkkynen, öö Radio Citysta soitti semmosessa tilanteessa, jossa mulla oli pöydällä *naurahtaa* lainausmerkeissä parempia, semmosia, mul oli semmosia työtarjouksia, jossa oli korkeampi prestiisi. Parempi asema, parempi palkka. Ja Juha Tynkkysen soitto oli mulle niin merkittävä, et mä olin, olin halukas öö suuntautumaan sinne Radio Cityyn sen sijaan, et olisin menny vaik Helsingin Sanomiin, joka niin ikään oli siihen aikaan ajankohtainen, se harkinta. Ja katson omaa elämääni, ja sen kulkua, niin se on varmaankin ollu yks tärkeimmistä ratkasuista, jota en tehnyt itsenäisesti. Siihen liitty voimakkaasti mestari Tynkkynen.
00:05:27
Potapoff: Minkälaisessa roolissa sä näkisit nuorelle, pari-kolmekymppiselle miehenalulle, niin tämmösen mentorin, opettajan, opastajan? Kuinka suuressa roolissa heidän tulisi näytellä siinä näytelmässä?
Sarasvuo: Kun mä luen elämänkertoja, tai keskustelen siis merkittävästi elämässään onnistuneiden ihmisten kanssa, he kaikki puhuu aina opettajasta.
Potapoff: Mm.
Sarasvuo: Siis yks toisensa jälkeen. Kaikki. Tällä kertaa mä en liiottele, vaan tarkoitan sitä, että heillä on aina ollu opettajia. Ja mä pidän sitä ratkaisevana. Kun kysymys on kuinka merkittävä, niin se on kaiken ratkaiseva. Eli, tietenkään me emme löydä tietämme itse, vaan me tarvitsemme oppaan. Ja sit lopulta tie oikeestaan valitsee meidät, ei niin, että me valitsisimme sen tien. Jos mä ajattelen ihmistä, siis nuorta ihmistä, joka minun itseni lailla on eksymisvaarassa. On ollu siis harhapoluilla, on ollu, voisi vaikka syrjäytyä. Tämmönen kadotuksessa tai eksymisen tilassa oleva ihminen, niin se mitä hän kaipaa, on kypsyneempi ihminen, joka näyttää suuntaa. Ja istuttaa jotain semmosia arvoja, jotka kantaa vuosikymmenten yli. Ja ei oo kysymys siis vain minun kokemuksesta, mulle tää on itsestäänselvää omassa henkilöhistoriassa, mut on. Siis mun käsitys on se, että kaikki jotka jonnekin joskus on onnistunu kömpimään, niin ovat olleet opastettuja.
00:07:07
Potapoff: Kamppailu-urheilumaailmasta, ja noh, pääasiassa varsinki urheilumaailmasta mulle on jotenki iskostunu takaraivoon semmonen ajatus ”always be a student”, aina ole oppilas.
Sarasvuo: Kyllä. Siis nimenomaan tämä fool’s mind, tämä aloittelijan mieli. Tai se, että jokainen mestari on mestari vain sen takia, että he ovat suostuneet oppilaaksi. He ovat suostuneet alastatukseen, eli objekteiksi. Siis mestareiden vallankäytön kohteeksi, materiaaliksi. Öö kamppailu-urheilu, joka on siis suurin piirtein parasta mitä ihminen oman kypsymisensä eteen voi tehdä, se on. Se on, siis eihän meillä ole siis semmosta määrää esimerkiks väkivaltasia, päihdeongelmaisia, hukassa olevia, öö kroonisia perseilijöitä, nuoria miehiä, jos ne olis dojolla.
Potapoff: Mm.
Sarasvuo: Koska siellä sulta ei kysytä, et haluatko alistua. *Naurahtaa* Sä löydät sen paikkas saatana saman tien.
Potapoff: Jokaselle hevoselle löytyy kengittäjä.
Sarasvuo: Ihan heittämällä. Mäkin oon niissä pukukopeissa joskus istunu, ja mä oon huomannu, et moni semmonen, joka on kadulla siis ahdistunu ja agitoitunu ja aggressiivinen, niin sit kun se menee sinne pukukoppiin, ja siel on se oikee mestari, ja siel on ne vähän vanhemmat oppilaat. Ja se koodi on se, et me nöyrrymme. Kukaan ei oo lajiaan suurempi. Ja sit kun tää ihminen, tämä kadulla aggressiivinen tyyppi tajuaa, et tää on itseasias ihanaa, et saa olla oppilas. Sit se alkaa rakentua, se hänen miehuutensa alkaa rakentua siitä. Mutta ei sen tarvitse olla kamppailulaji, se riittää, et se on kontaktilaji. *Naurahtaa* Niinku jalkapallo tai jääkiekko. Kontakti on tärkee.
00:08:46
Potapoff: Ja se yhteisöllisyys. Ku itse puhuit juuri siitä turvallisesta yhteisöstä, turvallisesta piiristä, mihin, missä voi olla ihan oma itsensä. Ja sehän luo myös sellasta terveellistä pohjaa semmoselle nimenomaan, esimerkiks osaamisen kasvulle.
Sarasvuo: Meillä oli Olarin seurakunnassa, vaikutti sellanen, hän oli aika iskuhumalainen, semmonen Olavi. Öö veti nyrkkeilytreenejä, siis semmoset pitkät kumisaappaat jalassa. Öö ja ihan pimeitä treenejä. Mut oli, oli siis ajoitukseltaan ja niinku siltä kehäosaamiseltaan täysin ylivoimanen. Siis se, että hän oli vanha mies jo, mutta kun se hänen ajotuksensa oli semmonen, et vaikka hän kuinka hitaasti ojens kätensä, niin aina sun lärvi oli siinä *nauraa* rystysissä kiinni. Öö hän suhtautu meihin niinku kuuluu suhtautua, eli me olimme poikia ja hän oli sen salin ainoa mies. Ne oli mahtavii ne treenit. Ja sit hän sano, että tota hän voi niinku opettaa teitä löytämään ittenne miehenä ja urheilijan alkuna ja ihmisenä. Mut hänel oli sellanen sääntö, et jos te täällä oppimaanne asiaa käytätte kadulla, niin hän vetää turpaan, ja sit on ikuinen porttikielto. Et näitä juttuja, mitä täällä treenataan, ei ikinä siirretä niinku perjantai-iltana…
Potapoff: Mm
Sarasvuo: …sinne Soukan ostoskeskukseen. Ja sit me otimme sen tosissaan. Ja sit hän ruokki sitä meidän todellista persoonaa. Kun hän näki, et mimmosia me olemme. Niin hän anto sille huomiota ja arvostusta. Ja hän antoi niinku sen, että kuka sinä olet, niin sen kasvaa. Hän rakasti meitä. Ja koska hän rakasti meitä, ja me kunnioitimme ja rakastimme vastavuoroisesti häntä, se oli ihan mahtavaa.
00:10:37
Potapoff: Kuten mä alussa totesin, sä olet kunnostautunut, ja usein menestyksekkäästi monella alalla. Oletko koskaan mielestäs yliarvioinut omaa osaamistasi, ja ikään kuin joutunut nöyrtymään haasteiden edessä?
Sarasvuo: Ihan jatkuvasti.
Potapoff: Miltä se tuntuu?
Sarasvuo: Öö… virkistävältä. Tietenkin nöyryyttävältä, onhan siinä paljon tämmöstä sielullista maitohappoa. Siis onhan se sillä hetkellä, kun se itselle paljastuu, niin sehän on karvasta. Nuorempana mä olin huonompi kantamaan sitä että. Mä muistan semmosia paniikkihäiriökohtauksia. Mä nimittäin muistan semmosia juttuja, et kun mä vaikka tein jonkun siis merkittävän, nimenomaan omasta, omien kykyjen ja ymmärryksen yliarvioinnin johtuvan virheen, vaikka Radio Cityssa. Niin mä koin sen niin ahdistavana, et kun vaikka Kimmo Helistö antoi mulle palautetta, niin mä karkasin kotiin nukkumaan. Siis mä lähdin kesken päivän vittu Kivenlahteen.
Potapoff: Mitä?
Sarasvuo: Juu juu! Siis mä olin kuitenkin pomon asemassa siellä.
Potapoff: *Nauraa*
Sarasvuo: Eli se on jännä kun mä huomaan, et mä oon tuomitseva joskus ihmisten heikkoutta kohtaan. Nykyisin. Setä tuomitsee. Ja sit mä oon muistellu, et hetkinen, et mä oon itte siis paljon vahvempi. Vitut oon. Nimittäin kun mä oon kattonu joitakin tämmösiä missä itse on menny siihen egoansaan, niin se on ollu niin raju nuorena se kokemus, et mä oon lähteny karkuun. Siis kirjaimellisesti. Tietenkin jos sä oot esimiesasemassa, niin sä voit sanoa lähteväs palaveriin, tai et ilmota mitään sä vaan katoat.
Potapoff: Mutta totuus on toinen.
Sarasvuo: Totuus on se, et mä ajoin sillä Opel Vectralla sinne fucking Kivenlahteen Maininkitielle ja säälin siellä itseäni. Ja nykyisin ei tuu ihan tämmösiä reaktioita, mutta siis mun taipumus juuri on yli-investoida siihen öö… omaan todelliseen osaamistasoon. Ja sit joskus mä selviydyn siitä, ei se joka kerta oo niin kuin crash and burn. Mut silloin ku se on, niin nykyisin se on ehkä enemmän raikastavaa ja virkistävää. Ja mä sain juuri eilen asiakkaalta äärimmäisen hienosti rakennetun, kriittisen, pettyneen palautteen. Ja, kyllä kirpas, mutta kyllä myös kasvatti. Ja se, *nauraa* ihan samalla tavalla kuin treenit, et jossei se treeni tee sua heikoks, niin et varmasti vahvistu.
Potapoff: Mm.
Sarasvuo: Ylivoimasesti parasta työtä mä teen silloin kun mä pelkään.
Potapoff: Mm.
Sarasvuo: Aivan heittämällä. Semmosta niinku eniten flow-tilaa, ja öö… sellasta mikä nyt mulle on mahdollista. En nyt sano et mä oon briljantti, mut se mikä on minun skaalassa mulle loistokasta, niin se ostetaan sillä, et mä oon etukäteen peloissani. Koska silloin mä oon valppaana ja hereillä, ja kaikki menee hyvin.
Sarasvuo: Mut sit on semmosia juttuja, joissa se perustaso on korkee, mä pärjään kyllä, ei ihmiset valita, mut mä tiedän et mulla ei oo sydän mukana.
Potapoff: Mm.
Sarasvuo: Ja se on kauhee, koska sit sitä, et jos se alkaa toistua, niin sit yhtäkkiä alkaa haaveilla, et voisko vaikka lopettaa tai tehdä jotain ihan muuta, tai et täähän on ihan hirveetä tää tämmönen itsensä, niinku pettäminen. Eli kyl mä pidän hyödyllisenä sitä, että muutaman kerran viikossa on ihan rehellisesti kusessa.
00:14:01
Potapoff: Miten tuollaisten tapahtumien jälkeen sä oot kalibroinu tilannetta ja löytäny semmosen uuden palon tekemiseen?
Sarasvuo: No joskus siin auttaa se, että osuu kohdalle semmonen tosi lahjakas ja herkkä ihminen, joka antaa kritiikkiä. Ja se sattuu, tietenkin. Ja saattaa herättää jopa vihantunteita. Mutta sitten ku siitä pääsee yli, huomaa että se on henkilökohtaisen tasonnoston paikka, et se on tullu taas ajankohtaiseksi. Mut sit on muitakin keinoja. Yks on se, et mä teen aika paljon tämmöstä niinku reflektio, meditaatio, päiväkirjatyöskentelyä. Ja sit mä koitan olla, en siis millään tavalla rankaiseva tai raippaava tai yliankara. Mut mä koitan olla niin kuin, no ankara siinä mielessä, et mä oon rehellinen itselleni. Ja sit mä huomaan, että tässä mä en oikeesti ollu täysillä mukana. Ja sit mä koitan lunastaa itseni siihen seuraavassa työssä. Mä ajattelen näin, että mä failasin tän edellisen, noh, ei siitä välttämättä siis tuu mitään muuta ku kiitosta. Tai joskus jos tulee jotain moitetta, niin se on melko vähäistä, ei se niinku lopeta niit suhteita. Mut mä ajattelen, et edellinen ku meni mun mielestä alle sen standardin, niin seuraava, niin kostoks, vedetään siis rajusti yli.
Potapoff: Ihan vaan sua itseäsi varten?
Sarasvuo: Joo joo. Mä tavallaan kostan sille osalle itseäni, joka haluais et yli ajan tää katois tää taikuus elämästä. Ja, se nyt ei oo oikeeta kostamista, mut se on siis semmosta, et mä haluun niinku muistuttaa itseäni siitä, mikä on a, mahdollista, ja b, mikä on välttämätöntä.
00:15:45
Potapoff: Onko tollasilla hetkillä ollut negatiivista vaikutusta sun tekemiseesi tai uskoosi itseesi ja osaamiseesi? Jääkö ne kalvamaan?
Sarasvuo: Joo, jää. Tota, se on noloa sanoa tää, mutta ikävä kyllä melko myöhään urallani törmäsin siihen tutkimukseen, jossa todettiin, että älykkäiden, kyvykkäiden, siis todella briljanttien ihmisten yks tunnusmerkki on se, että ne epäilee itseään kaiken aikaa. Typerykset ei epäile. Eli siis ihminen, joka on itseään kohtaan kriittinen ja vaikka ankara. Niin on tyypillistä, et semmonen ihminen, jota kalvaa se salainen alemmuudentunne tai on tämmöstä sisäistä epävarmuutta, jota hän kompensoi ulkoisella pätevyydellä. Niin se on tyypillistä, et se on älykäs ihminen, joka on riittävän herkkä ymmärtääkseen näitä kehitystarpeitaan. Ja sitten kun on niitä ihmisiä, joiden niinku sekä tekemisestä, että puheesta kun niiden kans keskustelee, et siitä itse olemuksesta paistaa, et ne ei ymmärrä epäillä itseään. Ne ei ymmärrä mennä sinne niinku kauhun tilaan, jossa sä tunnet itses alamittaiseksi. Ja sen takia ne on aika keskinkertaisia. Ne luulee, et tää riittää, mut ei se mihinkään riitä.
00:17:02
Potapoff: Mihin vedetään sitten raja tämmösen niin sanotun terveen epäilyn ja huijarisyndrooman välille?
Sarasvuo: Musta se on tää perfektionismi. Perfektionistit on pelkureita.
Potapoff: Mm.
Sarasvuo: Kato loppujen lopuks nii, joko niin että ne ilmottaa, et mä en lähesty rimaa lainkaan, eli hyppikää te, mä en enää hypi. Tai sitten se perfektionisti itseltäänkin salaa laskee rimaa niin alas, et hän näyttää siis täydelliseltä. Et hän ei suostu menemään sinne haavoittuvaisuuden ja epävarmuuden ja epäonnistumisen valtakuntaan, mis ihmeet sit lopulta kuitenkin siemennetään. Siis mä en tarkota sellasta itse-epäilyä, joka halvaannuttaa ihmistä. Mä en tarkota siis sellasta niinku itseensä kohdistuvaa ankaruutta, joka estää osallistumasta. Vaan mä tarkotan sellasta, et on etukäteen viisaasti huolissaan, koska silloin siit voi tulla jotain hyvää. Sehän on, me tiedetään vaik näyttelijöistä, että tämmöset historiaan jääneet näyttelijät ovat usein olleet esiintymiskammoisia.
Potapoff: Mm.
Sarasvuo: Tauno Palosta aina sanotaan, et hän aina oksensi ennen kuin hän nousi, varsinkin myöhemmällä iällä, silloin ku standardi nousi, nousi, nousi. Niin öö, hyvin kokeneena veteraanina saatto oksentaa ennen kuin nousi näyttämön lavalle. Tai sir Lawrence Oliver oli tämmönen, et niin ikään siis, siis, fyysiset reaktiot siihen esiintymispelkoon olivat niin voimakkaat, et oksensi.
Potapoff: Tai Suomessa Kari ”Hissu” Hietalahti.
Sarasvuo: Kyllä. Eli siis, jää tää on, tää ei oo välttämättä nuorena, koska nuoruuteen liittyy tää hormonaalinen ja hermostollinen hybris, siis tää kuvitus, kuvitelma siitä kaikkivoipasuudesta. Mut
sit kun susta tulee todella hyvä jossakin, ja sun standardit nousee. Ja sä oot mestari. Niin sä alat viisaasti murehtia pieniäkin asioita. Eli, kyllä on hyvä olla huolissaan etukäteen. Se on tervehdyttävää, se on ihmistä virittävä tunne. Ja on hyvä jälkikäteen suhtautua kriittisesti siihen mitä tapahtu, jos vaikka vois oppia jotain. Mut sit et, jos tämä lähtee käsistä, eli, eli, eli se viisas, varautunut, öö… valpautta lisäävä huolestuminen muuttuukin siis ahdistukseksi ja estää osallistumiset, tai jälkikäteen syntyy sit niin voimakkaita häpeäntunteita, et sä et enää pysty käsittelee sitä. No sit se on menny yli. Ja se onki hankala sielt enää palata.
00:19:27
Potapoff: Histoa kertoo, et inttiaikoinasi toimit Ruotuväki-lehden päätoimittajana. Mikä sai sut ajautumaan tolle tielle?
Sarasvuo: Tarkkaan ottaen siis päätoimittaja oli komentajakapteeni Talari. Eli siellä kyllä siis pääesikunta…
Potapoff: Mm.
Sarasvuo: Siellä ei, upseerikokelaat ei sitä päätoimittamista tehneet, mut mä olin kyl toimittaja siellä. No siis öö… Lyhyt tarina on se, että menin ruotsinkieliseen armeijan dragaan, oppiakseni Ruotsin kielen. Se oli haastavaa, ku se oli Ruotsiks ja sit mä kuulin, et Ruotuväki-lehti hakee toimittajia. No sit mä haluun tonne. Ja sit öö… Mun siis sodanaikainen tehtävä reserviupseerina on propagandaupseeri. *Nauraa*. Mä oon propagandisti.
00:20:22
Potapoff: Olitsä aiemmin osoittanu omaavasi esimerkiksi kielellistä osaamista ja lahjakkuutta, sekä saanut kehoitusta lähteä kyseiseen suuntaan, vai oliko tässä vain kyseessä sattumien summa?
Sarasvuo: Ei, kyllä mä olin jo sitä ennen elättäny itseäni kirjoittamalla.
Potapoff: Joo.
Sarasvuo: Että mä olin tehny siis erilaisiin lehtiin juttuja. City-lehteen ja Länsiväylä-lehteen ja Iltalehteen, ja tämmöstä. Mulla oli vaihto-oppilaana semmonen opettaja, jota ilman mä en olis tässä. Siis mä voin sanoa, että voi sanoa, että kaikki se hyvä mitä on syntynyt, on tästä Mrs. Mary Myclaydysista. Hän oli seitsemänkymppinen. Jos hänellä oli semmonen paksu avainnippu jakkunsa taskussa, niin se saattoi painaa nelkytkiloa, mut hän oli aika tämmönen…
Potapoff: *Nauraa* Hoikahko.
Sarasvuo: Hän oli hyvin hoikka ja pienikokoinen, ja sitten oli reumatismia ja vaikka mitä, mutta. Ja hän opetti meitä ajattelemaan kirkkaasti ja hänen mielestään siis kirkkaan ajattelun happotesti on se, et osaatsä kirjottaa kirkkaasti. Jos et sä saa kirkasta lausetta aikaseks, niin sä et osaa
myöskään ajatella. Niin ja sit hän oli siis vaatimustasoltaan, hän oli aivan mahdoton. Meil oli kuuden liuskan jokapäiväinen, siis kun se oli tämmönen Franklin Bears college. Joka päivä piti tuottaa siis kuus liuskaa tekstiä, jota sit raadeltiin ja raiskattiin sit siellä niinku tunnilla. Eli idis on se, et me tehtiin tekstiä materiaaliks, jota sit silvottiin ja osotettiin miten kirjottaja on ollu laiska ja. Hän niinku opetti, et jos karsitaan kaikki virheet, niin jäljelle jää jotain kirkasta. Otetaan pois kaikki turha ja väärä ja…
Potapoff: Kill your darlings.
Sarasvuo: Niin, kyllä näin. Ja tota, se oli aivan, siis se oli vimmasta touhua. Että, kaiket illat kirjoteltiin, ja kirjoteltiin kimpassakin. Ja mä yritin, mä sain aina siis tosi huonoja arvosanoja, ja sit mä yritin sanoa, et Englanti ei oo mun äidinkieli. Se sano, et ei se oo munkaan äidinkieli, et opettele se kieli.
Potapoff: *Nauraa*
Sarasvuo: Sehän oli siis kreikkalaistaustainen. Mutta se on muokannut minut, ja sen takia musta tuli sanatarkka, ja sitä samaa asiaa mä tänäpäivänä toteutan. Mul on yli 200 ihmistä töissä, öö… Aikamoisista vaikeuksista selvitty. Se on se kriittinen ajattelu, minkä mä opin siltä Mrs. Mary Myclaydysilta.
00:22:43
Potapoff: Sittemmin olet tosiaan ollut töissä lehdissä, radiossa kuin televisiossakin, johon syntyi yksi tv-historian puhutuimmista ohjelmista: HPR. Miten sä Jari näet, vahvistiko menestys käsitystäsi omasta osaamisestasi?
Sarasvuo: Liikaa ja väärään suuntaan. *Nauraa*
Potapoff: No kuinka paljon sulle työn tekemisessä on ollu merkitystä onnistumisella ja menestyksellä?
Sarasvuo: No ensinnäkin, ihminenhän motivoituu onnistumisesta.
Potapoff: Mm.
Sarasvuo: Ihminen tarvitsee onnistumisia. Jos ponnistelulla ei oo mitään palkkiota, niin se ponnistelu kyllä loppuu.
Potapoff: Mm.
Sarasvuo: Et, mä oon ollu silläkin tavalla onnekas, että kun mä oon lopulta onnistunu, niin mä oon saanu siitä sitä myönteistä palautetta ja tunteen siitä, että kaikesta huolimatta mun jutut tyypillisesti on alkanu aika huonosti. Muistan kun toisen Hyvät, pahat, ja rumat -lähetyksen jälkeen semmonen
Jukka Kajava kirjoitti Helsingin Sanomiin, et hän ei ymmärrä miten televisioon päästetään ihmisiä, jotka eivät osaa puhua eivätkä ajatella. Sitten muuten ku HPR loppu, niin hän sano, että Hyvät, pahat, ja rumat ei tule millään tavalla jäämään suomalaisen television historiaan.
Potapoff: Kuinkas kävi.
Sarasvuo: Noniin. Tänä päivänä, nyt on 2021 loppuvuosi, jo, hookakkosella mennään, nii edelleen, säkin puhut HPR:stä, etkä Hyvistä, pahoista, ja rumista. Nii, kaikki mitä mä olen koskaan tehny, on alkanu tosi nolosti. Mun ensimmäisen lehtijutun kirjotti mun tyttöystävä, mun toisen lehtijutun kirjotti mun tyttöystävän äiti. Sit mä opin miten se tehään. Öö… Kyl se kuule on näin, et mä en oo alottanu, mä en oo elämässäni tehny mitään relevanttia ilman, että se ei olis alkanu mahalaskulla. Siis valmennukset, ja yrittäminen, ja radio-ohjelmat. Mä muistan ku Juha Tynkkynenki aina, siis hän oli lempeä kun hän oli mun esimies siellä Radio Cityssa. Mutta kun mä yritin niitä, hänel oli tämmönen ohjelma ku Lepakkomiehen vapaapäivä, lauantaisin. Mä tein lauantaina uutisvuoron siellä, ja se ei ihan sujunu. Siis tuli puhevaikeuksia. Juha laitto mut semmosen Ritva Koivusen, siis teatterikorkeakoulussa on tämmönen puheopettaja, Ritva Koivunen. Ei varmaan enää oo, koska se saattaa olla jo eläkkeellä, tai onkin. Se laitto Ritva Koivusen oppiin. Ei siit tullu mitään. Eli mun pointti on tää: mitään sellasta, mistä mua myöhemmin on kiitetty ja kovasti palkittu, niin mitään sellast mä en oo alottanu kauheen hyvin. Ja se alku on ollu siis kauheeta, noloa rimpuilua. Mut sitte, mä oon saanu tukea, työnohjausta, ja niitä onnistumisia. Ja sit ku on tullu onnistumisia, niin mä oon tarttunu niihin ku hukkuva oljenkorteen.
Potapoff: Mm.
Sarasvuo: Ja loppu on ollu sit semmosta, et ihmiset niinku sanoo, et helppo sun on, ku se puhuminen käy sulta luonnostaan. Ei muuten käy.
00:25:48
Potapoff: Opettamisesta muuten puheenollen, olet vuosia tehnyt yritysvalmennuksia, opastanut työntekijöitä ja johtajia löytämään oman osaamisensa ja hyödyntämään sitä. Mitä nuo vuodet ovat opettaneet sulle ihmisistä ja heidän suhtautumisestaan omaan osaamiseensa?
Sarasvuo: Aika usein paljastuu, että se, joka innostuu helposti, se lannistuu vielä helpommin. Eli mä oon oppinut sen, että monet tämmöset maan hiljaiset, alkuun ehkä vähän estyneet, ujot, eivät vaikuta siis kenties taipumuksiltaan mitenkään ylivoimasilta. Niin ne on ne, joista sit tulee siis henkeäsalpaavia esimerkkejä sen takia, että he eivät niin nopeesti keksi jotain muuta. He eivät ole kärsimättömiä. He ovat siis halukkaita maksamaan sen tunnehinnan mitä se vaatii. No, yksi on tää kärsivällisyys, ja sit siihen liittyy juuri nää, et on ylimitotettuja käsityksiä siitä, et mitä on mielekästä tavotella. Kun siis korkeimman mäen huipulla juoksee se, joka on valmis ottamaan niitä lyhimpiä askeleita. Sä e
jatkuvasti nopeesti eteenpäin, niin se tuhoo sen jutun. Pitää hyväksyä se, että usein vähän liian vähän on paljon, paljon enemmän kuin vähänkin liian paljon. Se pitää ymmärtää, että se sun päivämatka on vähemmän ku mihin sä pystyisit. Ja sen takia seuraava päivämatka onnistuu, ja sitten ku jatkuu, niin se on se sun retkikunta, jotka pääsee ensimmäisenä sinne Etelänavalle, eikä se porukka, joka niinku veti joka päivä niin paljon ku irtos, kunnes hukkuivat ja kuolivat sinne lumimyrskyyn.
00:27:45
Potapoff: Mitä nuo kaikki vuodet yritysvalmentajana ovat opettaneet sulle sun omasta osaamisestas?
Sarasvuo: No ensinnäkin se on puutteellista. Ja hyvin vaikuttavaa, mutta lokaalisti. *Nauraa*. Se on joissakin tilanteissa vaikuttavaa, ei kaikissa tilanteissa. Sillä pääsee johonkin pisteeseen, ei perille. Mut kyllä sit on myöskin opettanu sen, että mul on siis todellista annettavaa. Öö… Mä olen ammatikseni vaikuttanu ihmisiin viidellä eri vuosikymmenellä. Ja tota, matkan varrella on täytyny uusiutua moneen kertaan. Ja, ja, ja joskus hylätä joku vanha totuuski. Ja sitte lopputulos on se, et mä oon huomannu, et joo, mul on oikeesti annettavaa. Ja joo, siis se osaaminen, mitä mä oon kerryttäny, mahdollistaa sen, et mitä ikinä uutta pitää oppia uudessa tilanteessa, niin se onnistuu helpommin, ku siel on pohjalla niin paljon sitä kiteytynyttä osaamista. Eli, vaikka mä suhtaudun kriittisesti oman osaamiseni kaikkivoipasuuteen, niin samaan aikaan mä tunnustan, et jumalauta mitä tulee ihmisiin vaikuttamisiin, tai vaikuttamiseen. Niin, tän mä osaan.
Potapoff: Mm.
00:29:08
Potapoff: Sulla on pitkä ja monivaiheinen ura takanasi, jos tänä päivänä sun pitäis sanoa mitä osaat hyvin, mitä sanoisit?
Sarasvuo: No, pärjään siis epävakaissa, korkean panoksen keskusteluissa. Vaikeissa neuvottelutilanteissa. Jos mä muistan pienentää itseäni ennen sitä, siis jos mä muistan vähän niinku laskea ilmoja pihalle ennen kuin se neuvottelu alkaa. Mutta pärjään diffuuseissa, kompleksissa, ristiriitaisissa tilanteissa. Mä pystyn kirjottamalla tai esiintymällä vaikuttamaan ihmisten tiloihin pitkäaikasesti niin, että heidän toimintansa tuottaa tuloksia, joista tulee heille pysyviä. Sen mä tiedän, kun tarpeeks monta tuhatta ihmistä on vannonu näin tapahtuneen, niin alan pikkuhiljaa itsekin uskoa ainakin osaan siitä heidän todistuksesta.
00:30:08
Potapoff: Missä sä haluaisit vielä olla hyvä?
Sarasvuo: Kyl mä haluisin olla järjestelmällisempi. Siis, et mä oppisin ennen ku työura loppuu, niin semmosta niinku aitoa korkoa korolle, systemaattista, niinku todellista johtamista. Mä oon yrittäjä, mä en oo kauheen hyvä johtaja. Ja ehkä mä haluaisin niinku johtajan ammatin oppia ennen ku kaikki mitä minussa on, on puristettu asiakkaille.
00:30:40
Potapoff: Loppuun vielä viimeiseksi, ja ehkä jopa tärkeimmäksi kysymykseksi: millaisia neuvoja sä antaisit niille, jotka hakevat paikkaansa maailmassa, ja ehkä jopa epäilevät omia kykyjään?
Sarasvuo: No ensinnäkin, maailmassa on enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan aikasemmin.
Potapoff: Mm.
Sarasvuo: Ikinä aikasemmin ei oo ollu semmosta tilannetta, jossa ihmisten intohimot samalla tavalla kaupallistuu. Eli mille tahansa ylivoimaselle, intohimoselle osaamiselle löytyy nykysin markkina. Eli jos jotain rakastat tehdä, niin todennäköisesti sille löytyy maksaja. Ja sit toinen on se, että kaikki se mitä oot ehkä koulussa alkanu kuvitella omasta kyvystäs oppia, nii ainakaan rajottavassa mielessä ei todennäkösesti pidä paikkaansa. Eli, sä paitsi osaat enemmän ku mitä sä yrität itselles niinku psyykata, nii ainakin sun kyky uudistua, eli oppia on parempi ku mitä joskus on tullu ajatelleeksi. Ja sä et oo niin huonossa asemassa ku sä kuvittelet, vaikka olisit nyt jossakin nurkassa likasissa lakanoissa ja kärsisit hirveistä refloista. Öö… Sulla on enemmän kuin mitä sä annat itselles krediittiä, eli tarkoittaa sitä, et jos sä käytät sitä mitä sulla on, sä pääset seuraavaan ruutuun. Ja siitä seuraavaan ruutuun. Ja lopulta sä löydät edestäs oven, ja oven takana on käytävä. Ja sä uskallat astuu sinne käytävään, käytävän varrella on muita ovia. Jonkun niistä ovista takana, ehkä tarvitaan monta käytävää. Mut jonkun oven takana on se sun aarrekammio. Se on olemassa, ja sä löydät sinne, kunhan sä oot valmis maksamaan siitä sopivaa tunnehintaa.
00:32:27
Potapoff: Kiitos Jari, kaikkea hyvää.
Sarasvuo: Kiitos samoin.
Haastattelija: Teemu Potapoff
Haastateltava: Paleface, eli Karri Miettinen
Äänityksen pituus: 00:43:45
Äänitys alkaa.
Teemu Potapoff (musiikkia taustalla): Mä osaan -sarjassa minä Teemu Potapoff keskustelen vieraideni kanssa osaamisen huomaamisesta ja sen näkyväksi tekemisestä. Keskusteluissa kuulemme, miten meille tutut henkilöt ovat huomanneet olevansa hyviä joissain asioissa, ja miten he ovat käyttäneet hyväksi tätä tietoa. Samalla toivomme herättävämme teissä kuulijoissa halun pohtia oma osaamistanne ja taitojanne. Sarja on tehty yhteistyössä Sitran Osaamisen aika -podcastin kanssa. (Musiikki loppuu.)
Potapoff: Hiphop ja rap ovat ehtineet keski-ikäisen ihmisen ikään. 48-vuotias musiikin laji ja kulttuuri on tänä päivänä yksi maailman dominoivimmista musiikeista ja sen ympärillä oleva kulttuuri näkyy niin Helsingin keskustassa kuin Haapajärven ABC:lläkin. Karri Miettinen alias Paleface on yksi suomalaisen rapin tunnetuimpia hahmoja. Mies on luonut monipuolisen uran eikä se ole syntynyt sormia napsauttamalla. Miten suomiräpin OG katsoo uraansa ja omaa osaamistaan? Mitä se on vaatinut häneltä? Entä miten hänen osaamisensa on kehittynyt vuosien varrella? Terve Karri! Ja kiitos, kun tulit vieraakseni.
Paleface: Kiitos kutsusta. Ihan mahtava päästä turiseen tänne välillä.
Potapoff: Rappi on samanikäinen kuin me, ja…
Paleface: Joo
Potapoff: …ja meitä yleensä nuorison keskuudessa puhutaan boomereina tai meistä puhutaan boomereina et me ollaan vähän sellaisia out-dated, vanhentuneita yksilöitä, mutta räp ei kuitenkaan vanhene.
Paleface: Ei. Sehän koko ajan muokkaantuu ja koko ajan niinku. Sil on räpin sisällä. Ensinnäkään se ei ole mikään sellainen tasakoosteinen massa niiku monesti ajattelee jostain. Ittekin ajattelee jostain musatyylistä, mitä ei itte tunne, et kaikki on sitä samaa, mut siellä on ihan älyttömästi kaikkia alagenrejä ja tosi paljon erilaisia juttuja ja se jatkuvasti ja monta ääntä, äärettömän moniääninen juttu. Et myöskin arvomaailmaan monet ihmiset ajattelee et kaikki räppärit ajattelee
näin ja ne on niit autoja ja chaineja, mut todellisuudessa siellä on tosi paljon jännitteitä ja monen laista niinku dialogia siellä räpin sisällä ja se ehkä tekee siitä kiinnostavan ja jatkuvasti muuttuvan. Sit ku siinä on tää battle-ajattelu, et nuoret polvet ajattelee aina olevansa parempii kuin me, niin se takii se myös puskee eteenpäin ja jokainen, jokaisen pyrkimys. Siinä on myös sisäänrakennettu semmoinen juttu, et jokainen yrittää löytää oman stailin sieltä.
Potapoff: Hei, jos sun pitäisi kuvailla sua itseäsi, niin mitä sanoisit, miten sä
kuvailisit itseäs, millaisilla atribuuteilla?
Paleface: Puuh. Aika hyvä kysymys. Tota, täähän on sellainen harjoitus, mitä kannattais jokaisen ihmisen tehdä vähän enemmänkin.
Potapoff: Mmmm.
Paleface: Tota, no nyt mä oon ehkä niinku, tottakai mut tunnetaan parhaiten räppärinä, mä yleensä nykyään mun titteli on räppäri ja kirjailija. Mä oon tehny jo seittämän kirjaa, mut ihmisenä mä oon ehkä ensisijaisesti nyt isä kuitenkin. Mul on kaks pientä tyttöä, se niinku määrittelee mun elämää, mutta tota toivon mukaan mua pidetään sellaisena niinku suht älykkäänä tyyppinä, hyvänä keskustelijana ja osallistuvana tyyppinä, joka omalla tavallaan myös niinku haluu edustaa sellaista jonkunlaista niinku, puolustaa sellaista ihmisen monimuotoisuutta ja yksilönvapauksia ja tällaista että tota, mä toivoisin, että mut muistetaan ja tunnistetaan tällaisena tyyppinä.
Potapoff: Miten räppäreiden osaaminen ja sen painotus tässä kyseisessä genressä on muuttunut vuosikymmenten saatossa? Jos ajatellaan nimenomaan hiphopin syntyajoista tähän päivään?
00:03:23
Paleface: Ihan älyttömästi tota kunnianhimoisempaa se on kaikin tavoin. Että tietysti siis meillehän se oli niinku mukava harrastus ja sellaista niinku hyvin pienelle porukalle tarkoitettua toimintaa. Me tehtiin sitä vähän niinku toisillemme ja sen takia, että se oli hauskaa hyvin pitkälle vielä 90-luvulla. Sit kyl niinku rupes tulee ne worldwide-klubit oli oikeastaan ekat Tavastialla, jossa oli niinku täynnä. Oli yhtäkkii 500, 600 tai 700 henkeä niinku, mut se oli silti aika sisäänpäin lämpiävää. Tuli kuuntelee dj:tä suomiräppikeikkoja. Se oli just ennen kuin se niinku räjähti toi iso suosio. Niin tota meidän sukupolvelle se on, tottakai mekin ollaan tehty, yritetty kehittyy siin koko ajan ja tehdä niinku paremmin kun muut, mut nyt ku kattoo niinku näitä ihan nuoria, niin ne tulee tosi kunnianhimoisesti tähän isoon pöytään. Ne, niillä on niinku äärettömän paljon, jotenkin päämäärätietoisempi se meininki heti. Ne on aika vahvoissa neuvotteluasemissa heti, kun tullaan
niinku levy-yhtiöiden kaa neuvotteleen, ne tietää niinku niil on se bisnespuoli hallussa paljon paremmin. Meillä oli tosi paljon kotikutoisempaa se hyvin pitkään se homma.
Potapoff: No, jos mietitään osaamista ja nimenomaan kirjoittamista ja räppäämistä, niin miten tuo osaaminen on muuttunut tässä vuosikymmenten saatossa?
Paleface: Tosi paljon. Siis tota, jos puhutaan suomiräpistä, niin se on ollut hirveen paljon spontaanimpaa, sellaista niinku mitä sylki suuhun tuo, jos nyt kuunnellaan varhasii 90-luvun räppijuttuja, ei niit kauheesti oo mietitty ja se on enemmän ollut in the moment -sellaista juttua ja aika humoristista. Et kyllähän se on todella pitkälle vietyä nytten ja tota sit se flow ja koko, kaikki rytmiikat ja niinku se monimuotoisuus on ihan eri luokkaa nyt.
Potapoff: Miten näet, mitä osaamisen osa-alueita painotettiin sun urasi alkuvaiheessa verrattuna tähän päivään? Ja nimenomaan täällä Suomessa, koska täällähän tää pelikenttä on täysin erilainen kuin Yhdysvaltoihin.
Paleface: No, mä luulen, et se oleellinen näkökulma tohon on se, et silloin kuin me, mä tota, julkaisin mun ekan niinku Paleface-sinkun, niin silloin ikään kuin sitä, mitään odotusarvoo ei oikeastaan ollut ees, tietysti mä operoin englanniksi myös, mutta tota, ei ollut oikeastaan sellaista kriittistä mediaakaan, joka osas niinku välttämättä arvostella sitä, et mitä täält niinku tulee. Se oli ehkä se meidän tragediakin ihan ekas polvel, läpimurtosukupolven suomiräppärit. Ettei ollut ehkä sellaista isoo, kriittistä massaa, niinku yleisö ei ollut siellä vielä, me soitettiin rockiklubeissa, rockimiksaajat miksas meitä ja niinku jengi tuli vähän silleen patsastelee, et mikä tää on. Ai jaa, et tämmöist menoo. Et sit niinku, nyt kun me aatellaan suomiräp-yleisöjä ja -toimittajia myös, niin meil on sekä radiossa niinku podcasteissa että niinku medioissa semmoista väkee, jotka on ikään kuin hyvin tietoisia siitä, mitä räpiltä voi pyytää ja miten sitä voi arvostella ja niinku…
Potapoff: He ovat kasvaneet siihen.
Paleface: Niin, tottakai. Niin, tottakai. Et se on niinku semmoinen oleellinen juttu, mut ehkä meiltä niinku… Meilt odotettiin, mun sukupolvelta, tässähän on tää mediakysymys, on kiinnostava. Mun sukupolvelta odotettiin artistina taitavaa median hallintaa. Mä oon kuitenkin ollut puhtaasti printtimedian, tv:n ja radion breikkaama artisti. Kun taas nykyiset isot artistit, ne vaan lähtee striimaan ikään kuin ei ja nyt jos me katotaan striimilistan isoja nimiä, niin ei välttämättä, tottakai siel on Behmejä ja Cheekkejä ja JVG:tä, ne on niinku koko kansan isoja nimiä, mut jos ajatellaan räpin isoja nimiä, niin ei ne välttämättä oo missään talkshow-ohjelmissa tai lehdissä tai ei iso yleisö tai media niinku eli täähän on se kiinnostava juttu, et toi suoratoisto on muuttanut tätä asetelmaa sillä tavalla, ettei tarvii ikään kuin sitä legitimisoida sitä sun omaa tekemistä media avulla enää
vaan suoratoistoon pääsee ikään kuin, Spotifysta sä pääset suoraan ikään kuin korkeisiin lukemiin. Mut silloin kun me niinku aloitettiin, niin levy-yhtiö oli hirveen tota, se oli hirveen tärkeetä, et me jaksettiin tehdä niit haastatteluita ja koko ajan tavata toimittajia, viedä sitä juttua eteenpäin siinä niinku, sillä tavalla kun se vanhas, vanhas muodos oli eli ikään kuin sen oman räppäämisen ja biisintekemisen taidon rinnalla oli yhtä isona se median hallinta, kyky kohdata toimittajia, istuu alas kertoon niistä jutuista kiinnostavilla tavoilla…
Potapoff: Kerta toisensa jälkeen.
Paleface: Niin. Ja se oli se tapa niinku millä sitä hommaa saatiin esiin. Se on oikeestaan jäänyt lähes kokonaan pois.
00:07:53
Potapoff: Sä oot kirjoittanut riimittelemisestä jopa kirjankin nimeltään 13 kertaa kovempi. Onko hiphop mestarilta kisällille -ammatti?
Paleface: Osittain, osittain ei. et kyl mä näkisin, että, että tota mulle ittelleni on ollut merkittävii vaikka tota britti-räppäri Bladen kanssa vedetty kiertue Englannissa, jossa mä opin todella paljon juttuja, miten rockataan yleisö, miten homma hoidetaan ja opitaan. Tyypillisestihän opitaan aina omalta, omilta sankareilta, mut hirvein harvoin räpissä must tuntuu, et se on sellainen tota niinku sellainen jedimestari-padawan -juttu.
Potapoff: No, täs tulikin seuraava kysymys, kuka oli aikoinasi sun mestarisi, sun Yodasi tai Mr. Miyagisi?
Paleface: No, kyl Blade, Blade saa isot, isot propsit multa. Mä pääsin 2001 syksyllä Englannin-rundille. Mark B & Blade oli semmoinen tota… öööh… iso läpimurtoakti. Blade on räpännyt siis 80-luvun alusta asti. Se oli sitä old school, old school -sukupolvea tota Englannissa, niin se merkkas mulle paljon. Mut sitten niinku jos ajatellaan junnuna, niin varmaan just, mä sanoisin Chuck Dee, LL Cool J, De La Soul, ne on niit niinku levyjä, mitä on tullut niinku tutkittuu ja oikeesti niinku study the craft, et näin tää homma tehään, mut tätä mä just meinasin, et sitten ku tota kirjaa teki, niin huomas, et jotkut on vähän mustasukkasia niist omista taidoistaan siinä mielessä, et ne ei ihan kauheen mielellään heti paljasta sitä…
Potapoff: avaa sitä.
Paleface: …avais niinku nuoremmille et kertois niit omii trickei, mut toisaalta sitten niinku tiettyjen keskusteluiden jälkeen aika monet oli ”joo, sä oot ihan oikeessa, joo totta” ja sit niinku jakaa sitä,
mut on mulla ollut räppäreitä, jotka on kieltäytynyt kertomasta mitään tos kirjassa, koska ne pelkää, et joku muu ottaa ne niinku haltuun, mut sitten on tietysti paljon niinku tällaisii… perinteisesti räpissä on ollut niinku isoja artisteja, jotka sainaa omalle labelilleen nuorempii niinku tekijöitä ja lähtee puskee niitten uraa sitten ja tällä tavalla, mutta mun mielestä se voisi olla vahvempi sellainen mestari-kisälli-ilmiö vielä räpissä. Et me voitais paljon enemmän niinku vanhempina valtiomiehinä jakaa sitä omaa osaamista ja sen takia me tehtiin se kirjakin.
00:10:02
Potapoff: Miten sulla sitten? Sulla on ollut tällaisia esikuvia kuten Chuck D, Dragimit, Blade jne jne. Ja sä alotit uras räppäämällä enkuksi. Sä olit Englannin filologian opiskelija.
Paleface: Joo, kyllä.
Potapoff: Sellasii samanlaisii suomalaisia esikuvia poislukien Pääkköset ja tota Raptorit ja Nikke T:t ei ehkä ollut. Miten sä pystyit tän sun oman Englannin kielisen osaamises vaihdoit sit suomeks vääntämään. Niin mistä sä hait opin siihen suomenkieliseen osaamiseen?
Paleface: Siis kyllähän se pitää tunnustaa, et oon mä käyny Hämeenlinnan yhteiskoulun lukion jumppasalis kattomas Raptoria vuonna -90. Eka suomalainen niinku kova MC, jonka mä oon nähny keikalla, oli Dan The Bandin JAK. Ja se niinku, se teki vaikutuksen. Sit jostain festareilla Husni ja JAK räppäs silleen, että järki lähti. Ku oltiin junnuja, silleen lukioikäsiä. Noi niinku hoitaa tän jutun. Sit tietenki Reiskan jutut on ollu, Raymond Ebanksin jutut on ollu sellasii, mitä on kattonu niinku ylöspäin. Ehkä joku Tuomas Toivonen Giant Robotista on ollu ehkä sellanen, jota on ihaillu niin ku, et tää jätkä niinku osaa tän jutun. Mähän oon ollu vähän niinku sellanen viimenen mohikaani, niinku kääntääs, tai niinku alottaa suomiräppijutut, että. Kyllähän mä tein 2000-luvun alus Seren levyille esimerkiks feattei ja räppäsin Suomifreestylei ja ynnä muita. Et se on koko ajan ollu siinä, mut me yritettiin todella sitä mun, niinku ulkomaan breikkausta tehdä levy-yhtiön kanssa. Mähän tein rundeja Saksassa, ja Hollannissa, ja sen Englannin rundin mistä mä kerroin. Käytiin jenkeissäkin näyttää niitä juttuja. Ja se oli niinku se pääfokus. Sitte omal tavallaan se Suomiräpin mainekin alko muuttuu jossain vaiheessa. Ja sit tietysti ajautuu niinku erilaisiin luoviin umpikujiin. Ja myös ehkä omassa elämässään erilaisii vaiheita…
Potapoff: Mm.
Paleface: …Ja tota, et piti niinku miettii se juttu uudestaan. Bileet oli jatkunu aika kauan siin kohtaa, kaheksan vuotta. Et se on myös ne, se ympäristö missä me joudutaan operoimaan artisteina ja muusikoina, niin se on aika hc.
Potapoff: Mm.
Paleface: Et sä oot ollu yöelämäs duunissa pitkään ittekki, ja sä tiedät mitkä ne sudenkuopat on siellä. Niin siihenkin ehkä liitty se, että joutu tsekkaa. Ja ne on ehkä niit vaiheita, mist se Helsinki-Shangri-La levy synty. Ku joutu omal tavallaan vähän pysähtyy ja kattoo taaksepäin, et vittu mitä menoo. Ja sit oli aika silleen katutasossa myös. Niinku jonkunlaises aallonpohjas omas elämässäki. Pitkä parisuhde päätty ja muuta. Ja sit joutu niinku miettii, et ne silleen aika duumeja. Mä näin semmosen aika niinku raa’an yhteiskunnan, mistä se Helsinki-Shangri-La -juttu lähti. Mut ne biisit synty aika nopeesti sit 2008-2009. 2010 tuli se levy pihalle ja sehän muutti mun elämän.
Potapoff: Mm.
Paleface: Et se niinku, se oli niin iso niinku kajautus, et ei mikään oo niinku kosahtanu samal tavalla siihen mennessä. Mul oli ollu kohtuullisen isoja hittejä, mä olin suhteellisen tunnettu jäbä sitä ennen. Ja olin myös ne hiljasemmat vuodet pärjänny sen takii, et mä olin kova keikka-artisti, et mua on aina arvostettu liveräppärinä. Ja se oli se, mikä mut seivas omal tavallaan niinä vuosina, kun mä en ollu enää uus naama, ja tota oli pakko niinku selviytyy siinä. Niin onneks mul oli semmonen niinku, mä saatoin mennä Ouluun, Rovaniemelle, ja joka puolelle. Siel jengi otti mut avokätisesti vastaan, koska mä olin rakentanu ittelleni osaamisen ja yleisön kovana keikkamc:nä. Mut sit ku mä tein Suomeks, mä huomasin, et mähän tein keikkoja, mis mä räppäsin edelleen sitä enkkumatskuu, ja sit mä vedin jotain suomenkielisii biisei, nii vittu se ku purkka pysähty jengiin. Se oli käsittämätön se vaikutus, ku mä yhtäkkii räppäsin Suomeks. Nii jengi oli, et mitä tääl tapahtuu. Ja huomas heti, et siin oli jotain.
00:13:52
Potapoff: Mitä toi tarkotti, toi Englannin kielen vaihtaminen Suomen kieleen niinku sulle itselles artistina, kirjoittamisen ja kaiken muun suhteen? Oliks siihen vaikee adaptoitua?
Paleface: No kylhän sitä piti, onhan se hyvin erilainen niinku rakenteeltaan nää kielet on hyvin erilaisia. Mutta, ei se itse tekeminen, se itse biisin kirjoittaminen niinku sinällään mekaanisesti ole niin erilainen. Silloin piti ikäänku, onneks mä oon hyvä keskustelija ja puhuja, ja mä oon lukenu aina paljon. Et mul oli ikään kuin kaikki se materiaali valmiina. Ja sit mä havaitsen niinku asioita ja näin. Mut et totta kai siin pitää oppii, mut nyt kun mä kuulen. Täähän on se kiinnostava juttu myös, että kun artisti tai räppäri, lauluntekijä kuuntelee omia vanhoja levyjään, niin aika usein ilmiöhän on se, et jos mult tulee jopa uus levy. Et jos mä julkasen levyn, niin mä en oikeesti kuuntele sitä mielellään…
Potapoff: Mm.
Paleface: …kauheen pitkää aikaa. Enkä muutenkaan. Mä en oo siis, se on niinku yks kiusallisimpii fiiliksii, et kun mä meen johonki mestaan, jengi panee soimaan mun musaa. Mä oon silleen, et ei saatana.
Potapoff: Miksi?
Paleface: En mä tiedä, se on jotenki. Se on mun musaa, mä oon tehny sen jo, se on muita ihmisiä varten. En mä kuuntele sitä mun vapaa-ajalla. Mutta tota, nyt jos mä kuuntelen vaik Helsinki-Shangri-La -levyy, mä oon ylpee siit levystä, se muutti mun elämän, se on helvetin hyvä. Mut mä kuulen siinä lähinnä kaikki asiat mitä olis voinu tehdä toisel tavalla. Äänenkäytöllistä epävarmuutta, vähän jotain jopa haparoivaa flow:ta *nauraa*, joitain asioita mitä ois voinu tehdä toisel tavalla. Täähän on usein niinku luomisessa muutenki. Jos sä kirjotat kirjan, ja jos sä avaat sen kirjan, niin etköhän sä löydä sen ensimmäisen kirjotusvirheen sielt aina *nauraa*. Et tota, mä tarkotan vaan sitä, et nyt mä oon moninkertaisesti parempi mc ja biisintekijä kuin sillä mun tunnetuimmal levyl Helsinki-Shangri-La. Ja näin se usein on.
00:15:40
Potapoff: Mites muuten, otit hyvin esiin tässä sen, saadaan aasinsillalla kysymys. Miten kaikki opit mitä sä oot esimerkiksi omilta esikuviltas ja muilta kollegoiltas oppinu, niin miten ne on kehittäny sun omaa osaamistas biisien kirjoittajana ja räppärinä?
Paleface: Tosi paljon, siis täähän on itseopiskeltavaa asiaa.
Potapoff: Mm.
Paleface: Niinku aika monet asiat täs maailmas on. Et sä et voi mennä koulun penkille vältsyyn näit opettelee. Vaik on oppilaitoksiin tulossa Suomessa ensimmäisii hiphop-linjoja ja muuta, ja sä voit käydä työpajoissa ja näin, mistä sä saat niinku sitä knollagee. Mut kyllä niinku kaikki asiat pitää, se on se niinku toisto ja try and error, eli yritys ja erehdys, millä sä niitä asioita opit. Mutta mä luulen, et se on semmosen niinku apinoinnin kautta tulee, et sä tsekkaat miten ne niinku sun esikuvat ne jutut tekee.
Potapoff: No kuinka suuressa roolissa räppäämisessä ja kappaleiden tekemisessä on nimenomaan tämmönen harjoitteleminen? Treenaaminen?
Paleface: Kyl se on tosi isossa roolissa. Että tota, täähän se onki, et kun mä tapaan niinku innokkait nuorii mc:itä, jotka osaa vähän freestailaa ja näin nii. Mä luulen, että suurimmalla osalla nuorist tekijöistä puuttuu semmonen pitkäjännitteinen kyky niinku istuu alas ja kirjottaa biisi. Et
hyvin monet niinku luottaa semmoseen inspiraatioon vähän liiaks. Että sit niinku hakeudutaan vähän sellasiin mielentiloihin niinku. Miten kukin sen nyt ikinä tekeekään ja silleen, et tää on niinku tää mun mindi mis mä duunaan, et tulee inspiraatio. Älä luota inspiraatioon, vaan sun pitää opetella se taito, ja vääntää se. Se on niinku perselihakset. Sä istut niinku alas ja teet sen. Jos sä jäät odottaa sitä inspiraatioo, se biisi ei koskaan synny. Ja tää on semmonen luopumisharjotus muutenki, että on paljon semmosii inhimillisii tragedioita, helvetin lahjakkaita suomalaisii räppäreitä, jotka on jääny siihen jumittaa, et ne ei uskalla julkasta niit biisejä. Ne aina tekee uuden ja kuvittelee, et tää on parempi ja toi ei oo enää niin hyvä. Ku itseasias siihen luovassa ammatissa työskentelyyn kuuluu nimenomaan se, et sä paat sen pihalle sen biisin, seuraava biisi, seuraava biisi, seuraava biisi. Sit sä voit kattoo parin vuoden päästä: ”no toi ei oo vittu kovinkaan hyvä edes”. Mutta onneks mä oon tehny näin, sillä se on se tapa, millä mä oon kehittyny tässä. Että niinku, täähän on niinku se peruspointti, mikä mun mielest paras asia, mist se ilmenee, on se, että kun räppärit menee tekee musavideoo uuteen biisiin, niin vittu ne ei osaa niit huulisynkkii.
Potapoff: *Nauraa*
Paleface: Ei kukaan! Ei vittu Kube, ei Elastinen, en minä, ei kukaan. Turha väittää ihan yhtään mitään. Eli ku sä oot tehny uuden biisin, niin sit sun pitää treenaa se. Eli se biisin kirjottaminen ja räppääminen nauhalle on yks asia, ja miksaaminen valmiiks. Siin on se biisi. Mut jotta sä saat sen mukaan sun livesetteihin tai jotta sä saat edes sun vitun lipsyncit osuu siin musavideos *nauraa*, niin sun pitää treenaa se.
Potapoff: Mikä on se….
Paleface: Sun pitää treenaa se! *Nauraa*
Potapoff: Mikä on se mittari, millä mita…esimerkiksi sä mittasit oman osaamisesi kehittymistä alkuaikoina?
Paleface: No siinähän on just kaks, siinä on nää kaupallisen menestyksen tavoilla mitattavat asiat.
Potapoff: Joo.
Paleface: Et kyllähän se oli aina niinku hieno asiat, sit saatiin radiosoittoo. Sit levymyynnilliset jutut, mut seki on muuttunu tosi paljon. Et nyt on hirveet odotukset heti ensimmäisest sinkust, et se striimaa kultaa. Mä oon siin vanhan, tota maailmanjärjestykses saanu kehittää mun taitoi, eli me tehtiin levyjä. Ja me tiedettiin, et okei, mul on tällanen status, nii okei. Kun mä julkasen levyn, niin me myydään vaik 5000 tai 10000 fyysist kopioo. Ja sillon levy-yhtiö pysty laskee, et me saadaan täst x-määrä rahaa takas. Ja sillä me pystyttiin ikään kuin rahottaa sitä studiossa olemista. Mä
saatoin olla puol vuotta studiossa yhtäjaksosesti. Vaik se oli kallista, niin me tiedettiin, et sielt tulee fyrkat back. Ja silloin riitti, et mä sain muutamii sinkkuja, videosinglejä, öö radiosinkkuja, ja sit mä tein rundeja, ja alotin taas tekee uutta levyy.
00:19:55
Potapoff: Mites tämmönen yhteisöllinen mittari, koska hiphop ja rap tunnetusti on yhteisöllinen kulttuuri, jossa taitoja punnitaan, sanotaan nyt vaikka freestyleringeissä, tai jossain muussa. Niin kuinka tärkee tommonen oli sun osaamisen tunnistamisen kannalta?
Paleface: No kyllähän se ihan a ja o on, et muut tekijät fistbumpaa, tulee silleen, et tää oli kova.
Potapoff: Mm.
Paleface: Ja et se sano niinku lähtee leviää. Ja se oli hyvin erilaista viel silloin alkeellisen internetin aikana, ennen Facebookia ja näit someja. Näähän tuli tosi myöhään. Et silloin se word of mouth, eli se niinku ihmisten orgaanisesti ku se lähtee se sana leviää ihmisten niinku, nii se on voittamaton juttu.
Potapoff: Mm.
Palefacce: Kun se, ku ihmiset on vähän kyynistyny niinku näihin omiin feedeihinsä, eikä jaksa oikeen *haukottelee* ei jaksa ees oikeen laikkaa tota.
Potapoff: Mm.
Paleface: Ja nyt on niinku, toisaalt on helpompaa, on paremmat välineet saada sitä omaa asiaa esiin, ja omii biisejä leviää. Ja toisaalt se on vaikeempaa, koska sitä on niin älyttömästi sitä kamaa. Ja niinku ihmiset on niinku pilalle hemmoteltu siitä, et koko ajan tulee sitä matskuu. Et sillon oli vähän sellast magicii siinä, et hei, räppi. Sit kolmas taso, jos niinku aatellaan se kaupallinen menestys, nää mittarit millä vaikka levy-yhtiön sedät sitä mittaa, sitte se semmonen niinku omien toverien niinku pitäis sanoo tää yhteisöllinen niinku mittari. Nii sit kolmas on tietysti se oma, mikä on kaikist tärkein. Mä luulen, et siinä niinku erottuu myös jyvät akanoista. Että kuinka vaativa on itseään kohtaan. Mä oon kyl aika, en mä nyt kutsuis itteäni välttämät perfektionistiks, siis mul on perheenjäsenii, jotka on oikeit perfektionistei, enkä mä pääse ees lähelle. Mut tota, mut tota noinniin…
Potapoff: Mut olet kriittinen itseäsi kohtaan?
Paleface: Joo oon, enkä mä päästä käsistäni mitään puolvillasii. Ja se niinku, mä kuulen heti uuden räppärin biisistä, jos sil on versio, jossa sil on helvetin hyvä eka verse ja hook.
Potapoff: Mm.
Paleface: Mut sit se ei oo jaksanu kirjottaa sitä tokaa versee. Mä kuulen sen välittömästi, kun se toka verse lähtee. Mä oon et okei, tää jätkä on päästäny nyt käsistään tämmösen versen, et se saa siitä sen kokonaisen biisin vaa.
Potapoff: Mm, mm, mm.
Paleface: Ja niinku se on sitä pitkäjännitteisyyttä justiin. Ja tehä niit demoja, kuunnella niit, palata uudelleen, tää ei ollu riittävän hyvä, mä teen tän uudestaan. Ja yks parhaimpii kouluja viel täs aikuisena miehenä mul on ollu Ricky tick big bang, jossa mä oon päässy Lindgrenin Tommin ja Redraman, jotka molemmat on suhteellisen kriittisiä jäbiä omaa tekemist kohtaan, niitten kaa tekee juttuja. Ja ei oo yks eikä kaks kertaa, ku on joutunu kirjottaa oman versen uudestaan, ku sä oot kovien jätkien kaa samal trackilla.
00:22:31
Potapoff: No minkälaista toi on? Onks se nöyryyttävää, et back to the drawingboard?
Paleface: No kylhän siin vähän joutuu nielasee oman ylpeytensä, mut se kuuluu asiaan. Ja, mikä parasta, niin siit biisist tulee parempi. Ja se on se…
Potapoff: Ja se varmaan pönkittää myös sun omaa uskoa sun omaan osaamiseen.
Paleface: Totta kai, ja sit sä voit näpäyttää takas jäbille. Ja sit ne on hetken aikaa: ”ei saatana”. Sit ne miettii, ne joutuu miettii, et pitäisköhän mun kattoo tää mun oma verse uudestaan. Mut se on ollu todella hyvä, sekä liveräppäämisen kannalta. Kaikki semmoset taimilliset pienet asiat, hengitystekniset asiat, monet tämmöset jutut. Ja niinku, se on se niinku aito taito, mitä. Ja se on se niinku kaikkein tärkein skilli mitä mä oon oppinu, on se liverokkaaminen.
Potapoff: Mm.
Paleface: Ja siinä mä voin oikeesti sanoo, et mä oon yks parhaita mitä täs maas on ikinä ollu tällä alalla. Ja näin ei voi aina sanoo ne kaikkein suurimmat levymyyjät, kaikel kunnioituksella.
Potapoff: Mm.
Paleface: Nii se on eri juttu se biisin tekeminen, ja sit sen livekeikan toteuttaminen livenä. Ja sen niinku näkee myös öö… monis nuoris, nuores polves. Et siel saatetaan nykyään räppää esimerkiks niiden studioversioiden päälle. Täähän on se ikigai, onks se tullu koskaan vastaan, se japanilainen, geometrinen kuvio siitä oman elämän tehtävästä.
Potapoff: Joo.
Paleface: Nii siinä on just tää, että jotain mist voi saada rahaa, jotain mikä on tarpeellista, jotain missä mä oon hyvä, niin nää on kaikki eri asioita *nauraa*. Niinku myöskin se, et pitää pystyy tunnistaa, mitkä on oikeet semmoset omat ominaisuudet, tota missä on luontaisesti lahjakas, missä on vahvoja. Ja sit pitää yrittää välttää sitä, et ei tuu mikään one trick pony, niinku yhen tempun hevonen, Vai mitä sitä sanotaan.
Potapoff: Mm.
Paleface: Et tekee aina sen saman jutun mis on hyvä, vaan yrittää kehittää niit omii heikkouksia ja tunnistaa niinku. Täähän on muutenki ihmisenä ja muutenki miehenä yllättävän vaikee juttu niinku nähä nii. Mut muusikkona se on helvetin tärkee ku yrittää näh… mikä se mun kuollu kulma on, et minkä takii mä. Et okei, että on se aika rajuu niinku tehä viis vuot musaa, sit sä tajuut: ”mä oon epävirees koko ajan”.
Potapoff: *Nauraa*
Paleface: ”Et vittu mä en oikeesti oo nuotissa”. *Nauraa*
Potapoff: Tommonen peiliin katsomisen paikka, se on aina vähän, noh, yhtäaikaisesti ku se on vapauttavaa ja voimaannuttavaa, pääsee tietyistä apinoista selästä pois…
Paleface: Mm.
Potapoff: …Mut samanaikasesti se on myös, pistää polvilleen.
Paleface: Niin. Pitää nöyrtyy niinku sen edessä, ja se on hirveen vaikeeta, varsinki nuorelle miehelle. Niinku tunnustaa yhtään mitään missä on huono. *Nauraa* Ja se aikuiselleki miehelle se voi olla vaikee. Ja se on ollu yks semmonen niinku ittelle, niinku elämän mittanen prosessi niinku hiffaa, että mä en oikeesti oo hyvä tos, mut mä oon hyvä täs. Ja sitte se, että et luotanks mä pelkästään tähän mis mä oon hyvä, ja teen jatkuvasti tätä. Vai yritänks mä kehittää niit mun heikompii osa-alueita. Ja se on ollu hirveen palkitsevaa, et mä oon pystyny niinku omal tavallaan, niinku joissain tietyis vaiheis mun uraa niinku tekee, petraamaan joissain sellasis asiois, mitkä ei
oo ollu niin vahvoja niinku perinteisesti siin jutussa. Ja tää on niinku helvetin hankalaa, että miten ihmeessä sä pystyt tunnistaa niitä omia vahvuuksia ja heikkouksii. Kun sul on ympärillä vaan sun homeboyt, jotka koko ajan taputtaa sua selkään. Ja tää on se vaikeus, että mist sä saat rehellist palautetta. Ja sen mä niinku päätin jo aikanaan, et jos mä osallistun johonki, tieksä näihin musa-alan demokilpailuihin tai johonki tuomaristoon…
Potapoff: Mm.
Paleface: …Niin mä yritän aina antaa rehellist palautetta, vaikka se on vittumaista. Niinku sitä on hirveen vaikee saada keltään. Jos sä soitat sun mutsille ja faijalle sun biisii: ”voi miten hieno se on”.
Potapoff: *Nauraa*
Paleface: Sit kaverit on koko ajan: ”vittu tää on paras, tää on paras vittu”. Sit ku kukaan ei ikinä sano sulle: ”tietsä, toi taimi on vähän niinku, et toi hookki, toi kannattais vähän niinku tehdä toisel taval”.
Potapoff: *Nauraa*
Paleface: Et se rehellisen palautteen saaminen omast tekemisestä on hirveen vaikeeta.
00:26:30
Potapoff: Ja samanaikasesti se rehellisen palautteen vastaanottaminen on monelle tosi haastavaa, se koetaan öö…naljailuna, pään aukomisena…
Paleface: Mm.
Potapoff: …Tai sä vaan levität negatiivista energiaa.
Paleface: Näin o. Ja se on… Mä tiedän, et sillon ku menee lujaa ja haluaa tehdä uraa ittelleen, ja olla fly ja badass ja kaikkee, nii ei se kauheen hyvält tunnu. Mutta, jotta pääsee tuloksiin siinä omassa, ja pystyy tunnistaa sitä omaa osaamistaan paremmin, ja sitä miten niinku ne prosessit menee, nii se on elintärkeetä. Ja sen takii me tarvitaan ikään kuin niit ulkopuolisii tyyppejä. Sen takii se levy-yhtiön setä on erityisen tärkee. Ja se on helvetin vaikeet luottaa ulkopuoliseen ihmiseen, niinku mä sanoin, puhuttiin tos äske. Niin just näis asioissa, jotka on ne kaikkein määräävimmät: promovokuvat, sinkut. Tämmöset ulospäin niinku isot asiat, millä sua promotaan ulospäin. Nii se on kyl vaikeeta. Sen takii me tarvitaan niit aatarria, tuottajia, muita luotettuja
ihmisiä, jotka siin ympäril on. Jotka osaa sanoo sillon ku sä oot vitun ärsyttävä *nauraa* ja sillon ku sul menee vähän liian lujaa. Ja sillon ku tarvitaan tällast niinku kriittist mielipidettä jostain, nii.
00:27:45
Potapoff: Missä vaiheessa susta tuntu, tai sä huomasit, että ehkä tää vois olla mun juttu niinku ammatillisesti, urallisesti?
Paleface: No urallisesti se tuli vast tosi myöhään. Mä tajusin heti, et mä osaan tän, mä pystyn kirjottaa niinku versen, mä hiffaan. Mä en osannu laskee 16 tahtii, mut mä tiesin, et tää on nyt suurinpiirtein se. Ja sit pitää olla magee alotuslaini, ja mageit juttui. Ja sit lopetuslainin pitää olla niinku hyvä.
Potapoff: Joo.
Paleface: Ja sit joku kertsi, ja aika nopeesti hiffasin, et joo tää on tosi magee juttu. Ja sit 90-luvul ku mä olin jenkeis vaihto-oppilaana ja tulin sielt takas, mä olin sillee jes, nyt mä osaan räppää. Mä tiedän, et mä pystyn freestylee englanniks, mä pärjään näitten… Nää jenkit niinku sanoo, et mä osaan tän jutun.
Potapoff: Mm.
Paleface: Niinku se oli tosi tärkeet…
Potapoff: Se oli sellanen vouchaaminen, nii.
Paleface: Mä olin sillee, tää on niinku magee juttu, tän mä niinku osaan. Ja lopulta kun mä päädyin tekee diilin BMG:n kanssa, niin vittu Ajankohtanen kakkonen oli, vai A-Studio oli siel allekirjotustilaisuudessa mukana tallentamassa ja… *nauraa*
Potapoff: *Nauraa*
Paleface: …Mut tota. Siinä kohtaa mä niinku tajusin, et tää on niinku mitä mä oikeesti haluun. Ja mä olin ehkä osittain valmis siihen, ja osittain en. Maailma oli hyvin erilainen, mä olin hyvin eri tyyppi. Ja mun prioriteetit oli hyvin erilaiset sillon. Mut mult puuttu sillon just se semmonen biisinkirjoittajan perselihakset.
Potapoff: Mm.
Paleface: Ja just se semmonen kyky, et okei, tää on nyt valmis, mut mä jatkan fokusta. Mut siihen aikaan oli aika kivaa sit ku oli gimmoja ja päästin tonne noin. Ja bileet oli käynnis koko ajan, mä olin niinku bileiden keskipiste ja muuta. Nii sit se rupee hämärtyy se, mitä sun itseasias kannattais tehä ja mikä ois siin hommas tärkeet.
Potapoff: Nii ja mitä sun pitäs tehdä.
Paleface: Nii, nimenomaan. Mut toisaalta, ku levymyynti oli suhteellisen hyvää ja sielt tuli kymmenii tuhansii markkoi sisään. Nii me pystyttiin luottaa aina sitä, et ku me laitetaan jotain fyysistä sis… ulos, nii sieltä tulee rahaa, jonka turvin taas pysty menee tekee rundeja ja…
Potapoff: Bailaa.
Paleface: … Nii, bailaamaan. Maksamaan vuokrat, ja taas menee keikoille. Mut se on niinku se oleellinen pointti, et millä sä saat siit jatkuvaa.
Potapoff: Mm.
Paleface: Tai millä sä saat sen jatkuvuuden. Ja se on tosi iso kysymysmerkki, must tuntuu aika monille vieläki.
00:29:53
Potapoff: Mut toski kohtaa, kun sun uran ensiaskeleita tapailtiin, niin mitkä oli sun vahvuusalueita? Missä sä olit hyvä tuolloin?
Paleface: Liveräppäämisessä.
Potapoff: Edelleen? Silloinkin jo?
Paleface: Se oli mulle semmonen heti alusta asti mitä mä olin kehittäny siinä jo 90-luvulla. Se miten mä saan nää kaikki ihmiset, näitten kaikkien ihmisten huomion. Minkälaisia asioita mun pitää tehä tääl lavalla. Siin biisinkirjotuksellisesti on ollu, musiikillisesti mul on ollu kyky tehdä aika monipuolista settiä silleen. Ja tuoda myös sellasta niinku musikaalisuutta siihen. Jos kuuntelee niit mun ekan levyn juttuja, jotain Back to square onea ja muita. Nii onneks mul oli tyyppejä, kuten Vesmanin Janne, joka soittaa siellä monia instrumentteja, totaa kontrabassosta lähtien.
00:30:41
Potapoff: Minkälaista tukea sä sait sillon sun uras alkuvaiheessa sun läheisiltä, perheeltäs ja ystäviltäs?
Paleface: No kyllähän ne piti, kyllähän ne piti sitä tosi kummallisena *nauraa* ajatuksena. Onneks mul on niinku kuvataiteilijoita mun suvussa. Et mun isoisoisä oli tämmönen Alfred Ferdinand, tämmönen ruotsalainen, joka oli Hugo Simbergin oppilaita, muotokuvamaalari. Stadilainen kuvataiteilija. Tota meil on ollu paljon hänen taidettaan, ja mun eno Jouni Hirvonen oli taas 80-luvulla melko tunnettu kuvataiteilija. Ja tota, ne on ollu ikään kuin mun suvus onneks, ja jolloin meil on arvostettu paljon vaikka teatteria ja musaa. Meil on laulettu paljon. Mun molemmat, muut sisarukset on ollu musiikkiluokalla, paitti mä. Ja must tuli muusikko, et aika hauska. Mutta tota, öö… kyllähän ne ois halunnu, et mä oisin tehny mun opinnot valmiiks, ja en olis laittanu kaikkee ikäänku, se tuntu niin oudolta. Varsinkin englanninkielisenä räppärinä Suomes lähtee tekee uraa. Mut et se lähtö oli sen verran vahva mullakin, et kyllähän mä pärjäsin, ne huomas sen, että niiden ei tarvii maksaa mun elämistä ja vuokria.
Potapoff: Mm.
Paleface: Et ku mul tuli fyrkkaa sisään, pystyin elää. Mut sit tää kysymys onkin se, että mitä tapahtuu kolmen vuoden päästä? Ja tän voi esittää sille tyypille, jolla on hittisinkku nyt. Dude, mitä tapahtuu kolmen vuoden kuluttua? Ja ei mul ollu mitään, ei nuorel ihmisel oo mitään suunnitelmaa. Ja täähän se onki sitte omal tavallaan, et sit joutuu kohtaa jossain vaiheessa ne realiteetit. Et nyt, ehkä tää ei ookaan. Et sen pystyy saamaan ikään kuin, sä pystyt saamaan pari levyy, mullahan tuli sit tokal levyl oli Colgate soulmate, joka oli isoin biisi mitä olin koskaan. Se viel, mä sain niin kuin onnistumisia, se oli nousujohdanteinen se mun ura siin alkuvaiheessa. Ja yks siisteimpii juttui oli ku tota, olikohan Provinssi rockissa Black eyed peas. Kävelin siel bäkkärillä, niin Will I Am tuli: ” I know you”. Sitte: ”We met”. Ei me olla kyl koskaan tavattu. Sit: ”Yeah, we met man”. Sit eijei, kyl mä muistasin, jos mä olisin tavannu sut, et mä tiedän sut, mut sä et kyl tiedä mua.
Potapoff: *Nauraa*
Paleface: Sit kävi ilmi, et se oli nähny Colgate soulmaten videon Ruotsis, totaa MTV Nordicilla.
Potapoff: Joo, legendaarisella.
Paleface: Se tunnisti mut sieltä. Siin oli aika silleen jep, et nyt tää lähtee isosti. Mut sit meil ei kuitenkaan ollu kykyä, eikä onnea saada ikään kuin sitä ulkomaan breikkausta läpi. Ja sit kun aatellaan 2006, 2007, niin alko jo olee, suomenkielinen räppi alko jo dominoimaan siinä vaiheessa niinku hittilistoi.
Potapoff: Mm.
Paleface: Sit mä tein vielä tälläsen studiolevyn 2007, mut sit oli jo, huomas ikään kuin, et oli jo uusia nimiä, jotka oli ne. Mä en ollu enää lehden kannessa, ja mä en enää ollu niinku se. Sit alko olee silleen fuck niin joo, et hetkinen, täs varmaan pitää tehdä jotain korjausliikkeitä.
00:33:26
Potapoff: Mites sitte tämmönen artisti, joka tosiaan on saanut yhden kovan, ehkä kaks, kolme kovaa hittiä, mut sit pitäis alkaa kehittää sitä omaa osaamistaan. Onko se vaan se, että perse penkkiin ja kirjoita poika, tai tyttö, kirjoita?
Paleface: No se on yks asia, mut sit toinen on niinku erilaisten keskustelujen käyminen, ja se, että oman niinku, mites sen sanois. Sellasen niinku tota, yrittää löytää semmosen niinku oman kirkkaan osaamisen ydinpaikan. Et okei, et tää on tää mun niinku comfort zone, tää on tää minkä mä osaan. Ja sit tosiaan yrittää miettii se, et mitä tapahtuu, kun mä astun vähän ulkopuolelle tästä näin? Minkälaisii asioita mä voisin liittää tähän mun juttuun, että se olis tunnistettavampi, tai että se erottus enemmän. Koska se on edelleen se mun pääviesti kaikille nuorille artisteille. Ja kysymys on se, että miten sä erotut tosta valtavast massasta?
Potapoff: Mm.
Paleface: Sillon ku mä yritin puskee läpi, niin meit oli kymmenen. Tai 25.
Potapoff: Se oli helppoa.
Paleface: Nyt meit on tuhansia.
Potapoff: Niin.
Paleface: Nyt meit on tuhansia.
00:34:43
Potapoff: Sittemmin sä olet luonut kunnioitettavan uran monialaisena muusikkona ja totta kai myös median moniottelijana, et pelkästään räppärinä. Miten sä oot hyödyntäny räppärinä oppimiasi taitoja luodessas musiikin ulkopuolista uraa?
Paleface: Kyllähän siinä syntyy joku sellanen hahmo *nauraa*, et se on kuitenkin se, että tota. Ja se et oo vältsyyn sinä.
Potapoff: Mm.
Paleface: Sä oot kyl paljon tekemisis sen hahmon kans, ja tunnet sen *nauraa* niinku perijuurin. Mut se ei oo sama. Ja se on ihan helppottava ajatus kans muistaa, että sä et oo kuitenkaan sama kuin se sun lavapersoona, tai se sun artististagenimi. Oonhan mä Paleface.
Potapoff: Mm.
Paleface: Mut mä oon kuitenkin sit, mä oon paljon muutaki. Et se on niinku yks hattu, minkä mä voin laittaa päähän. Ja se on niinku yks sellanen tarpeellinen juttu. Ja tän kanssa eläminen ja sen hyödyntäminen on semmonen hyvä asia varmaan omal tavallaan. Et pitää riittävää etäisyyttä siihen lavapersoonaansa ja hiffaa, et se on vähän eri henkilö. Alkaa tulee ongelmia, jos luulee olevansa se sama tyyppi. Sekä semmosii henkisii ongelmia, että varsin, *nauraa* kehollisia ongelmia myös.
Potapoff: *Nauraa*
Paleface: Mutta tota. Törmäsin tos viime viikolla, oli Elvis-kirjan julkkarit jäkessä, niin törmäsin Mikko Alataloon.
Potapoff: Mm.
Paleface: Se on vittu Mikko Alatalo ne siniset plehat päässä. Ja se tietää sen, hyvässä ja pahassa. Että niinku. Ja sehän on myös image, joka vei hänet lopulta kansanedustajaksi ja näin. Mutta et täähän se juttu on, et pitää pystyy kontrolloimaan sopivasti sitä, luomaan sellanen, sopivassa mielessä sellanen karikatyyri itsestään kuitenkin. Kunhan on itte niinku sujut sen kanssa.
Potapoff: Mm. Ja kestää myös sekä haipin että arvostelun.
Paleface: No täähän se on. Juu, juu.
Potapoff: Ja sehän on osa tota sun osaamistas artistina.
Paleface: Joo. Täs mä tälleen…
Potapoff: Sellanen kova kuorisuus, tietynlainen.
Paleface: Just niin, ei pidä ottaa liian vakavasti asioita. Totta kai ne ottaa päähän ja harmittaa. Öö *nauraa* kun jengi tulee tuolta, ui liiveihin. Mut ei kannata, siihen ei kannata käyttää energiaa. Siihen kri… Koska myös se kritiikki ja suuri negatiivinen palaute myös kertoo siitä, et sä teet jotain
oleellista. Sä teet jotain tärkeetä. Silloin sil on vaikutusta mitä sä teet. Ja kaikkein pahinta artistille olis sellanen puolivillanen suhtautuminen. Ihan kiva, mikään ei herätä niin kuin mitään tunteita. Et kyllä niin kun, ja mä oon ollu alusta asti semmonen, joka jakaa voimakkaasti ne niinku, et siel on sekä puolesta että vastaan.
Potapoff: Mm.
Paleface: Ja se on, mä oon ollu tyytiksenä, ja onneks mä prosessoin ne asiat jo 20 vuotta sitten, ennen ku tää vihapuhehomma alko oikeesti. *Nauraa* Et nyt mä olin jotenki valmistautunu tähän näin, mutta tota.
00:37:25
Potapoff: Mistä sun coreosaamisestas on ollut eniten hyötyä nimenomaan uusien haasteiden kanssa? Niiden edessä?
Paleface: Kyl se varmaan niin kuin liittyy asioiden tämmöseen niinkun, käsitteiden ymmärtämiseen, ja rakenteiden ymmärtämiseen, ja sellaseen niinku. Se on sekä kielellinen asia että sellanen, et pystyy hahmottaa asioita, ja ymmärtää asioiden voimasuhteita siitä miten asioita niinku tapahtuu ja mekanismeja niiden taustalla. Et kyl mä luulen, et se on semmonen, semmonen joku asia mikä siihen liittyy. Sekä semmonen, sopivasti semmonen keskittymiskyvyn puute, että semmonen kyky myös keskittyä sitten tiettyihin asioihin. *Nauraa* Mikä aiheuttaa sen, että sieltä reuna-alueilta ehkä jää jotain, vähän semmonen, en nyt sanois neron taakka, mut vähän niinku semmonen asia, et kyl se nyt varmaan on meikä. Et ihmiset, jotka asuu mun kanssa *nauraa*
Potapoff: *Nauraa*
Paleface: Monet mun perheenjäsenet tietää kyl mitä mä tarkotan. Eli se, että kyl mä niinku paneudun asioihin, niin kyl mä sit paneudun niihin aika huolella. Et sit monet muut asiat saattaa…
Potapoff: Aspergermaisesti.
Paleface: Nii, nii, saattaa unohtuu sit muita juttuja. Mut se on sit tietysti vahvuus. Mut sit monesti nää on nää kaikkein suurimmat vahvuudet on sitten myös niitä kaikkein suurimpia heikkouksia. Ja myös, myös taiteilijoina. Niin, ne kaikkein tunnistettavimmat piirteet mitä meillä on, ne on ne kaikkein ärsyttävimmät piirteet myös. Mitkä joillekin on silleen, ei saatana. Niin sit ne voi olla myös semmoset, et asioissa on usein kaks puolta.
00:39:00
Potapoff: Me puhuttiin jo aiemmin kirjastas 13 kertaa kovempi, niin ootko sinä Paleface nyt itse Yoda uusille, nuoremmille tekijöille?
Paleface: Kyl must tuntuu joo. Ja tota, nostamatta itte omaa häntää liikaa, niin kyl mä niinku näist yhteydenotoista…*Huokaa* Just olin pari päivää sitte jutuissa yhden nuoren artistin kans, joka tosiaan kiitti siitä, niinku kaikist jutuist mitä niinku omal tavallaan on voinu olla esimerkkinä, tai neuvoo juttuja. Ja siit tuli hyvä fiilis kyllä. Tota, nehän on toki mun kilpailijoita myös. *Nauraa* Pitää muistaa tää, full circle, mist me puhutiin alussa et.
Potapoff: Nii.
Paleface: Et tota, et tota noin niin. Mutta tota, se kai tossa niinku on isos kuvassa semmonen tärkee juttu, et se. Nää epäonnistumiset kuuluu tähän juttuun kans. Et en mä oo niinku, et kyl ne niinku se, että onks se nyt joku kung-fu -filosofialäppä, vanha senseiläppä on niinku se, että, et se sensei on se, joka ei oo onnitunu sitä 10 000:tta kertaa, vaan se on epäonnistunu 10 000 kertaa. Et kyl se niinku se, se oikee taituruus syntyy siitä, et asiat menee vituiks. Ja asiat niinku saa niinku, elämässä oppii aina siitä, et okei, tää ei ollu nyt se, miten tää homma meni. Mut fuck it, mä teen tän uuden jutun.
Potapoff: Mm.
Paleface: Tai mä teen tän seuraavan homman.
Potapoff: Sä kalibroit, löydät uuden tien…
Paleface: Nii.
Potapoff: … sen sun oman juttus.
Paleface: Täsmälleen.
00:40:29
Potapoff: Jos katsotaan tähänastista uraas, niin mistä sä tunnet eniten ylpeyttä? Mikä on sun uras kovin hetki? Sun omasta mielestä.
Paleface: No, kyl se varmaan on toi totaa… Suomen kulttuurirahaston suuri kulttuuripalkinto, jonka mä sain siis oisko ollu 2015 tai 2016. Tää on siis merkittävä SKR:n palkinto, jonka on saanu esimerkiks Veijo Meri, Tove Janson, Aki Kaurismäki, tämmösiä niinku mielettömiä hahmoja. Et kyl se niinku, kyl se varmaan se on. Mut kyl niinku tuntuu, toinen asia mikä tuntuu niinku
uskomattomalta on se, että mun biisi on jossain koulu musiikinkirjassa, tai et mun teksti on jossain koulun yhteiskuntaopin kirjassa. Tai silleen, ku aattelee sitä omaa koulupolkuu, nii eipä siel nyt hirveesti ollu mitään sellasii juttuja, niinku että. Nii noi on niinku, eikä se oo, se ei oo mitään ikuista vältsyyn. Et koulukirjat vaihtuu aina viiden vuoden välein keskimäärin, mutta onhan se aika magee juttu, et omal tavallaan on pystyny tekee, vaikuttaa niihin ihmisiin, jotka on niitä kansankynttilöitä, ja niit tyyppei, jotka niinku näkee asioita…
Potapoff: Mm.
Paleface: … tää on tärkee juttu tai näkökulma, joka me voitais antaa junnuille, et tsekatkaa tää.
Potapoff: Mm.
Potapoff: Et oisko täs joku semmonen juttu.
00:41:51
Potapoff: Loppuun Paleface, minkälaisii neuvoi sä antaisit niille, jotka joko hakevat tietään, tai epäilevät omia kykyjään?
Paleface: No ehkä se, et se on hirveen inhimillistä, ja kaikki on oikeesti, ja kaikil on heikot piirteensä ja omat heikot hetkensä. Vaikka tää aika on semmonen, että korostetaan vaan sitä sellasta itsevarmuutta ja sellasta röyhkeyttäkin. Ja voi olla, että tästä haastattelustakin on välillä tullu semmonen vähän ylimielinen fiilis, tai jotenki. Mut mun mielest se on äärettömän tärkeetä myös olla ylpeä sit niist asioista mitä oikeesti osaa. Mut sit samaa aikaa pitää myös sanoo ne *nauraa* rehellisesti ne asiat, ja tunnustaa ja tunnistaa ne asiat mitä ei osaa. Mut että kyl se löytyy, ihan varmasti se semmonen. Anna krediittii ittelles jossain asioissa. Usein ne on sellasii juttui mitä ottaa itte itsestäänselvyydeks, ja monesti ulkopuoliset ihmiset on sillee: ”ei vittu toi on taitava, noin älyttömän taitava tos asiassa”. Ja se ihminen, joka on siin hirveen taitava nii, joskus ei huomaa sitä itte, tai ei anna ittelleen mitään krediitti siitä. Et kyl kaikil on jotakin asioita mis ne, se pitää vaan ikään kuin löytää. Ja sitte se, että ei saa tuntee niinku tota… jotain riittämättömyyden tunnetta. Tai huonoa itsetuntoa sen takia, että joku toinen osaa jotain paremmin kuin sä. Se ei oo mikään syy, siis niinku ei kannata ajatella niin sitä asiaa. Vaan niin, et voi kehittyy myös itte niis jutuissa. Useimmat asiat meillä, jopa sellanen musikaalinen juttu. Toiset on lapsesta asti tämmönen täydellinen sävelkorva ja muuta, mut ne on hirveen harvassa. Kyl musiikilliset asiat ja luovaan kulttuuriin liittyvät asiat opetellaan. Ne on opeteltavii taitoja. Ja silloin se tarkottaa, et kuka tahansa, lähes kuka tahansa voi oppia täs maailmas lähes mitä tahansa. Ja mä oikeesti uskon niin.
00:43:42
Potapoff: Kiitos Karri, kaikkea hyvää.
Äänitys loppuu.